14kw.2010

Muffinki bananowo-marchewkowe z cynamonem

Komentarzy: 5

muffinki marchewkowo-bananowe


muffinki marchewkowo-bananowe 2


Upieczone dla dwóch takich, co lubią banany. :]


Sama zastanawiałam się, czy będzie je czuć (a właściwie jego), ale okazało się, że tak! Za to marchewka nadaje im głównie świetną strukturę. (Od czasu Weekendowej Cukierni prowadzonej przez Gosię, zaczęłam baaardzo ją doceniać jako dodatek do wypieków.)


A więc bananowe, marchewkowe, wilgotne. Jednego?


Na 12 sztuk:


1 rozgneciony widelcem banan


2 średniej wielkości marchewki, starte


60 g masła


180 g mąki


100 g cukru


opakowanie cukru wanilinowego


pół łyżeczki cynamonu


łyżeczka proszku do pieczenia


pół łyżeczki sody


szczypta soli


2 jajka


50 g śmietany


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do formy włożyć papilotki. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.


Mąkę przesiać z cukrami, proszkiem, sodą i solą. Dodać do mieszaniny masę jajeczną i mieszać tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Ciasto będzie raczej gęste. Dodać marchew i banana, jeszcze raz wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości i piec 25 minut na złotobrązowy kolor.


Przepis z kochanej książki “Muffinki” wyd. Świat Książki.


muffinki marchewkowo-bananowe 3

Kategorie: Babeczki / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Manie pisze:

    I’ll right away seize your rss feed as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me understand in order that I could subscribe. Thanks.

  • cukrowa wrozka pisze:
    A właśnie wczoraj kątem oka oglądałam jakiś program kulinarny na TVN Style i podali ciekawostkę, ze banana dodawać można do wszystkich babeczek zamiast tłuszczu. Twoje babeczki wyglądają ekstra, co przypomina mi, że wieki babeczek nie robiłam!
    2010/04/15 00:02:12
    jak widzę tytuł "Muffinki" to muszę zajrzeć :) Uwielbiam je w każdym możliwym smaku, a Twoja kombinacja wydaje się być bardzo smaczna :) Koniecznie wpisuję na listę oczekujących do zrobienia :)
    2010/04/15 20:08:32
    mniam!:) to muszą być przepyszne babeczki, bo zawierają moje ulubione banany:))
    2010/04/15 21:41:52
    Wiesz, że te muffinki zawierają dwie moje miłości?
    Banan.
    Cynamon.

    NIEBO. ;)

    Pozdrawiam!

    2010/04/16 10:19:24
    Marchewka do słodkiego bardzo, bardzo pasuje:)
    Podobają mi się Twe muffinki.
    Pozdrawiam;*
    2010/04/16 10:52:36
    trzy smaki, które lubię od zawsze
    2010/04/17 19:01:32
    Pyszne muffinki, oj zjadłoby się jedną ;)
    Gość: Agnieszka, bom53.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/10/16 13:52:41
    Właśnie upiekłam te muffinki. Są niesamowite! Wszystkim smakują! :)
    2010/10/16 14:01:30
    miło to słyszeć. :)
    Gość: betty_k, 89-76-126-79.dynamic.chello.pl
    2012/05/25 23:47:15
    Wypróbowane, polecam :)
    2012/09/29 21:51:22
    Dzisiaj upiekłam – znikają w tempie błyskawicznym! Są pyszne, jak najbardziej polecam! :)
  • Monia pisze:

    śmietanka ile procent? gesta czy zwykła?

  • Anonim pisze:

    Super muffiny-przepyszne:)