Muffinki jabłkowe z kremem serowym
Komentarzy: 2Mało jaki wypiek jest tak uroczy jak muffinka z czapeczką z kolorowego kremu. A potrzebowałam czegoś bardzo twarzowego, co by ładnie wyglądało na zdjęciach w zestawieniu z mym ryjkiem (“Twórca i dzieło”) i babeczka, którą sobie trzymam na fejsbukowym zdjęciu, to właśnie z tych. Ale żeby nie było zbytniego przerostu formy nad treścią, no i żeby bez wstydu nimi poczęstować, wybrałam muffinki z dodatkiem jabłek, dzięki którym są wilgotne i dość długo świeże. Jak jabłka, to i cynamon. Albo wanilia. Dałam jedno i drugie. A na wierzch – ulubiony krem twarożkowy.
na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 jaja
3/4 szklanki cukru
2 jabłka, obrane i starkowane
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
250 g twarogu
100 g przesianego cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g miękkiego masła
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Maślankę roztrzepujemy z jajkiem, olejem, cukrem, jabłkami i ekstraktem waniliowym. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.
Krem jak zwykle – wszystko ucieramy i nakładamy na ostudzone babeczki.
Przepis znaleziony tu.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mam pytanie, czy taki krem można zamrozić? I po rozmrożeniu dopiero nakładać na muffinki? I czy twaróg można zastąpić Mascarpone? Pozdrawiam serdecznie;)