Muffinki jabłkowe z kruszonką i karmelem
Komentarzy: 15
Dobra alternatywa dla szarlotki, która – choćby ją robić na `1000 różnych sposobów – pozostanie szarlotką. A tak dla odmiany mamy 12 pięknie wyrośniętych, wilgotnych babeczek z kawałkami jabłek. A oprócz jabłek jest kruszonka i jest odrobina aksamitnego karmelu. <3
2 1/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka brązowego cukru
1 jajo
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę (u mnie dwa średnie jabłka)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
2 łyżki zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
szczypta cynamonu
Karmel:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą.
Jajo roztrzepujemy z cukrem, wanilią, olejem i maślanką. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia – nie za długo. Dosypujemy 1 szklankę jabłkowych kosteczek i mieszamy. Masę nakładamy do papilotek włożonych do formy muffinkowej. Do ciasta w każdej papilotce wtykamy kilka z pozostałych kawałeczków jabłka. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut, do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku około 10 minut i wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.
Kiedy babeczki stygną, robimy karmel. Masło, cukier, wanilię i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy 2-3 minuty, po czym zdejmujemy masę z ognia i mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Studzimy ją trochę, żeby nieco bardziej zgęstniała i łyżeczką lub nożem rozprowadzamy na wierzchu muffinków.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
O! tego mi było trzeba! Pycha ;)
-
Ten karmel przemówił do mnie najbardziej…
-
czy używać w piekarniku termoobiegu czy tradycyjnie góra dół?
-
A czym można zastąpić maślankę? Mlekiem?
-
Cudowne <3 Muszę je upiec.. tylko nie mam kiedy :c Nie mogę wyjść w podziwu, jak połączyłaś prowadzenie strony z przygotowaniami do matury.
-
Nie napisałaś ile tego cukru pudru do karmelu:)
-
Z karmelem jeszcze nie robiłam… jeju, jestem tak spragniona słodkości, że niemal czuję ten aromat!
-
czy do karmelu mogę dodać biały cukier zamiast brązowego? pozdrawiam i podziwiam:)
-
Ależ te muffinki wyglądają pysznie, uwielbiam z jabłkami, dzisiaj też robię tylko czekoladowe z kremem czekoladowo-orzechowym (,kuchnia lidla,), baaaardzo czekoladowe :)
-
Uwielbiam muffinki ostatnio i w dodatku z jabłkami – wyśmienite :)
-
Zrobiłam ale wyszły tak słodkie, że z karmelu zrezygnowałam <3