21paź2013

Muffinki jabłkowe z kruszonką i karmelem

Komentarzy: 15

applecaramelmuffins1
 

applecaramelmuffins2
Dobra alternatywa dla szarlotki, która – choćby ją robić na `1000 różnych sposobów – pozostanie szarlotką. A tak dla odmiany mamy 12 pięknie wyrośniętych, wilgotnych babeczek z kawałkami jabłek. A oprócz jabłek jest kruszonka i jest odrobina aksamitnego karmelu. <3  

Na 12 muffinków:
2 1/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka brązowego cukru
1 jajo
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę (u mnie dwa średnie jabłka)
 
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
2 łyżki zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
szczypta cynamonu
 
Karmel:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
Skłasdniki kruszonki rozcieramy palcami do powstania okruszków.
 
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą.
 
Jajo roztrzepujemy z cukrem, wanilią, olejem i maślanką. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia – nie za długo. Dosypujemy 1 szklankę jabłkowych kosteczek i mieszamy. Masę nakładamy do papilotek włożonych do formy muffinkowej. Do ciasta w każdej papilotce wtykamy kilka z pozostałych kawałeczków jabłka. Posypujemy kruszonką.
 
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 12-15 minut, do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku około 10 minut i wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.
 
Kiedy babeczki stygną, robimy karmel. Masło, cukier, wanilię i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy 2-3 minuty, po czym zdejmujemy masę z ognia i mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Studzimy ją trochę, żeby nieco bardziej zgęstniała i łyżeczką lub nożem rozprowadzamy na wierzchu muffinków.
Kategorie: Babeczki / Jabłka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.