Muffinki na Gwiazdkę – waniliowe z choinkami!
Komentarzy: 12
To są dopiero czary – na moich muffinkach wyrosły ośnieżone drzewka.
To chyba jedna z najbardziej uroczych rzeczy, które kiedykolwiek piekłam. Czaję się na nie od wakacji, kiedy to znalazłam je u Bakerelli. Wprowadziłam tylko kilka zmian:
- nie wykorzystałam gotowego miksu na muffinki, tylko fantastyczny przepis na pyszne, waniliowe babeczki z krówkami w środku :)
- pokrycie zrobiłam z lukru, a nie masy. Wszystko po to, żeby nie zmiękły waflowe rurki, którymi zastępiłam laski cukrowe. Część rurek jest oblana polewą czekoladową
- choinki też są pokryte lukrem – z cukru pudru, łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczki masła i wody – wszystko zmiksowane
- choinki są posypane wiórkami kokosowymi, a nie posypką
Przepis na muffinki:
Na 12-14 dużych sztuk:
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
kostka masla
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego/ cukru wanilinowego
szklanka mleka
szczypta soli
ew. krówki przekrojone na połówki
Masło porządnie ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy jajka, wanilię i miksujemy. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem. Na zmianę z mlekiem dodajemy do masy maślanej, ucierając. Ciasto nakładamy do foremek, jeśli mamy ochotę – wtykamy w nie po połówce krówki i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Chciałam się tylko spytać z czgo zrobiłaś tą choinkę?
Dzięki :D -
ooo fajnie :)
dzięki-planuję zrobić :D -
Wróżko! Czy mogłabyś dokładnie opisać jak zrobiłaś te cudowne choinki, uwielbiam piec ale nie jestem zbytnio wprawiona jeszcze dlatego “rożek który trzyma się na rurce posmarowanej czekoladą” to dla mnie kompletna abstrakcja :)
Pozdrawiam i życzę pysznych wypieków! -
Piękne:) podobne do moich, ale Twoje są jadalne:) na dzień dzisiejszy wykonanie takich choinek to dla mnie istna magia- ale może za jakiś czas skorzystam z przepisu:)
-
Beautiful artwork!Looks too pretty to eat!
-
Ile cukru pudru i wody do tego lukru jest potrzebne ?