Muffinki z czereśniami
Komentarzy: 6
Zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Przebijają chyba nawet truskawki. O ile są dojrzałe, słodkie i aż pękające od soku. Takie, jak w dzieciństwie zrywane z drzewa.
Takie czereśnie są na tyle dobre, że wystarczy im skromna oprawa – na przykład właśnie takie miękkie, waniliowe ciasto. Na maślance, więc puszyste i długo wilgotne. Proste i brudzące minimalną ilość naczyń. No i nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by takich nie lubił.
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka wydrylowanych czereśni
cukier puder do posypania
Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
Do ciasta dodajemy lekko obtoczone w mące czereśnie i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy do 2/3 wysokości foremek. Dodatkowo w wierzch ciasta możemy powtykać owoce.
Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Ostudzone możemy posypać przesianym cukrem pudrem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Pyszne cudeńka :)
-
O tego właśnie szukałam, przepis na idealne muffinki :)
-
Przepyszne :) Poznikały ze stołu niemal od razu!
-
[…] się na brzegach, a nie w środku babeczki Nie mniej jednak polecam!Przepis znalazłam na tej stronie (nieco go […]
-
Bardzo dobry przepis i bardzo dobre babeczki wychodzą. Supeerrr