16cze2014

Muffinki z czereśniami

Komentarzy: 6

czeresniowe1
 
czeresniowe3
 
Zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Przebijają chyba nawet truskawki. O ile są dojrzałe, słodkie i aż pękające od soku. Takie, jak w dzieciństwie zrywane z drzewa.
 
Takie czereśnie są na tyle dobre, że wystarczy im skromna oprawa – na przykład właśnie takie miękkie, waniliowe ciasto. Na maślance, więc puszyste i długo wilgotne. Proste i brudzące minimalną ilość naczyń. No i nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by takich nie lubił.

Na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka wydrylowanych czereśni
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.
 
Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
 
Do ciasta dodajemy lekko obtoczone w mące czereśnie i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy do 2/3 wysokości foremek. Dodatkowo w wierzch ciasta możemy powtykać owoce.
 
Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Ostudzone możemy posypać przesianym cukrem pudrem.
Kategorie: Ciasta z owocami / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.