28cze2014

Muffinki z jagodami i kruszonką

Komentarzy: 16

blueberrycrumb1
 
blueberrycrumb2 />
 
Już są. W lesie na krzaczku, Sprzedawane w koszyczkach i we wnętrzach jagodzianek, które pojawiły się już w cukierniach. Jagody. Na pierwszy jagodowy wypiek wybrałam klasyczne muffinki na maślance, ale w jeszcze smaczniejszej wersji – z kruszonką. Miękkie, długo świeże i zawsze wychodzące. A do całego przepisu nie potrzebujecie miksera. I rąk też nie ubrudzicie.

Na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka jagód
 
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
Zaczynamy od kruszonki. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem. Mieszamy energicznie, aż powstaną średniej wielkości okruszki.
 
Możemy się brać za muffinki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.
 
Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo.
 
Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy je do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypujemy kruszonką.
 
Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Kategorie: Ciasta z owocami / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.