Muffinki z malinami i marcepanem
Komentarzy: 14
Chyba już kiedyś wspominałam, że ja sama nie pałam miłością do marcepana, ale muffinki były dla kogoś, kto kiedyś zjadał go w hurtowych ilościach. Jego smak nie jest dominujący, idealnie komponuje się z malinami. :3
1/2 szklanki cukru
100 g marcepana, startego na tarce
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka malin (świeżych lub rozmrożonych)
Jajka roztrzepujemy z olejem i ekstraktem. Zawartość misek łączymy i mieszamy do połączenia się składników.
Do masy dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, aż muffinki będą lekko zezłocone.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mi się podoba. Marcepan lubię, ale bez szaleństw ;) Za to mam w domu takiego jednego, co marcepan kocha – w Twoich muffinkach też by się zakochał :)
-
Kocham marcepan,ale z malinami chyba jeszcze nie jadlam- do nadrobienia:)Polecam tez marcepan ze śliwkami- cudne połączenie!
-
Ile muffinek wychodzi z tej porcji?
-
Dziękuję!
-
Ciasto ma być plynne czy raczej takie jak na kruszonke?
-
Muffinki wychodzą genialne! Marcepan nadaje im nietypowego i doskonałego smaku :) Zrobiłam je w świątecznej wersji, z dekoracją z bitej śmietany i wiśni kandyzowanych, ale chętnie jeszcze je powtórzę wykorzystując sezonowe owoce :)
P.S. Dodałam dodatkowo szklankę mleka, bo bez niej muffinki miały konsystencję kruszonki – może autorka pominęła go przez przypadek przy dodawaniu posta? :/ -
Czy piekąc muffinki w tekturowych foremkach wykładasz je jeszcze w środku dodatkowo papierowymi papilotkami?