13cze2011

Muffinki z oranżadą

Komentarzy: 1

muffinki z oranżadą


muffinki z oranżadą 2


Skoro dolewa się colę, to czemu by nie oranżadę? Skoro już z początkiem lata tak jakoś znalazła się w domu… No i potrzebowałam muffinków. Właśnie czegoś małego, na czym można pogryzmolić słówka i ułożyć z nich zdanie.


Chociaż właściwie ma głównie nadawać puszystość, co faktycznie robi, czuć też jej lekki posmak. Ogółem, jak to muffinki, sposób na pożyteczne wykorzystanie kilkunastu minut i uszczęśliwienie Kogoś. : )


Na 12 sztuk:
200 g mąki (1 szklanka i kopiasta łyżka)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
150 ml oranżady lub innego napoju – ważne, żeby był gazowany
2 jaja
100 ml oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ cukier puder i woda na lukier

 


I teraz jak zwykle – suche do suchych, mokre do mokrych. Czyli mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem, a jajka i resztę składników roztrzepujemy razem w oddzielnej miseczce. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach.


Z cukru pudru i wody robimy gęsty lukier i dekorujemy muffinki.


Przepis znaleziony tu.

Kategorie: Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.