Muffinki z żurawiną
Komentarzy: 3Jakoś tak świątecznie mi się dziś zrobiło. Za oknem śnieg (tak, tak – miło to powiedzieć, stojąc w ciepłej kuchni!), w przepisie żurawina, z piekarnika dolatuje piękny zapach… Wszystko za sprawą muffinków z żurawiną. Miękkich, wilgotnych, z tą ulubioną waniliową nutką. Idealnych na zimę, idealnych na święta.
A jeśli o świętach mowa, zapraszam do przejrzenia skromnego spisu przepisów kryjących się pod bannerkiem z choineczką. A nuż przypadkiem znajdziecie coś inspirującego. :)
Na 12 muffinków:
250 g mąki
100 g masła
2 jaja
szczypta soli
170 g cukru
150 ml mleka (dałam jogurt naturalny)
2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
225 g żurawiny – świeżej, suszonej, kandyzowanej…
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajo, sól, wanilię i dalej ucieramy.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem. Na zmianę z mlekiem dodajemy do masy jajecznej, miksując krótko po każdym dodaniu składników. Na koniec wystarczy ręcznie wmieszać żurawinę i nałożyć ciasto do foremek. Pieczemy ok 20-25 minut w 175 stopniach.
Przepis z książki “Muffinki” wyd. Świat Książki

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
dlaczego jest dwa razy podany cukier i to w roznych ilosciach? To ile ma byc tego cukru?
-
Robiłam – bardzo dobre, ale dodałam też kruszonkę ,która lekko zatonęła :D