Oat Cookie Brownies
Komentarzy: 6
Od dawna wiadomo, że brownieś można połączyć prawie ze wszystkim, a i tak wyjdzie dobre. Twaróg, owoce, orzechy, batoniki, Oreo, masło orzechowe… Od teraz do listy dołączam płatki owsiane. Jeśli do tej pory kojarzyły się Wam głównie z fit ciasteczkami, to macie okazję poznać je w nowej odsłonie – połączeniu intensywnie czekoladowego, wilgotnego brownies z lekko kruchą masą przypominającą owsiane ciasteczko. Podane na ciepło jest jednym z najcudowniejszych brownies, jakie miałam okazję jeść. Naprawdę.
Na blaszkę 20×20 cm
Brownies:
140 g masła
120 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 szklanka cukru (jeśli używamy mlecznej czekolady, można zmniejszyć tę ilość)
2 jaja
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki
Masa owsiana:
1 1/3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 jajo
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
120 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Zaczynamy od brownies.
80 g czekolady roztapiamy z masłem na małym ogniu lub w mikrofali. Mieszamy z cukrem, jajkami i wanilią. Dodajemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy na jednolite ciasto. Dodajemy resztę czekolady.
Masa owsiana:
Jajo roztrzepujemy z olejem, cukrem i wanilią. Dodajemy płatki owsiane i mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy ok. 80 g czekolady (resztę zostawiamy do posypania całości).
nbsp;
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy połowę masy czekoladowej. Nie rozsmarowujemy równomiernie, niech to będą zwykłe “kleksy”. W puste miejsca nakładamy połowę masy owsianej. Następnie znowu wykładamy resztę masy czekoladowej i resztę owsianej. Całość posypujemy pozostałą czekoladą.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Jeśi wydłużymy czas pieczenia, uzyskamy mniej “gliniaste”, a bardziej suche ciasto.
Studzimy całkowicie lub jemy jeszcze ciepłe.
Przepis na podstawie tego.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
“Dodajemy resztę czekolady” – ma być ona posiekana na kawałki? I jakie wymiary formy? :)
-
Ta reszta czekolady dodawana w Brownies ma być w kawałkach, czy starta?
Tak samo w masie owsianej: te 80g czekolady ma być starte czy w kawałkach? -
A czy można to “wsadzić” do foremek i zrobić jako muffinki, czy trzeba coś wtedy jeszcze dodać? :)