20wrz2014

Odwracane ciasto z jabłkami

Komentarzy: 11

appleupidedown1
 
appleupsidedown2
 
appleupsidedown3
 
Zamiast szarlotki. Mięciutkie ciasto przykryte jabłkami w sosie toffi. Z tym, że podczas pieczenia owoce są na dnie blaszki Dopiero po odwróceniu gotowego ciasta ukazuje się nam śliczna, jabłkowa rozeta. A, i gdyby ktoś się zastanawiał, odwracanie wcale nie jest trudne! :)

Na tortownicę 24 cm:
 
Wierzch:
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki masła
3 średniej wielkości jabłka
 
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/3 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
Zaczynamy od wierzchu: jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy na cienkie plasterki.
 
Masło podgrzewamy z cukrem na małym ogniu. Kiedy się rozpuści, podgrzewamy jeszcze minutę, często mieszając. Miksturę wlewamy do tortownicy i rozprowadzamy równomiernie po dnie. Na niej układamy plasterki jabłek (najlepiej koncentrycznie, tworząc okręgi).
 
Na ciasto ucieramy masło z cukrem i wanilią. Dodajemy jajo, a następnie na przemiennie maślankę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta, nie za długo.
 
Ciasto rozsmarowujemy delikatnie na jabłkach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i na 10 minut zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie na wierzchu tortownicy układamy talerz ub paterę “do góry nogami”. Trzymając talerz, odwracamy tortownicę (tak, że jabłka znajdą się na talerzu. W tym momencie ciasto powinno wysunąć się z obręczy i opaść na talerz. Jeśli tak się nie stało, rozpinamy obręcz i poklepujemy dno tortownicy.
Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.