Ombre rose cake – tort czekoladowo-chałwowy
Komentarzy: 16
Po ombre petal cake nadszedł czas na próbę innego sposobu dekoracji – zamiast płatków – całe róże. Trochę mniej pracochłonna, a równie efektowna.
Smak miał być chałwowy, więc zdecydowałam się na moje ulubione, niezawodne ciasto czekoladowe i delikatny, serowo-śmietankowy krem o intensywnym smaku chałwy – jak dla mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie, niż masa na bazie chałwy i masła, a zazwyczaj w przepisach pojawiają się właśnie takie. Powiem tyle – można by wyjeść cały łyżeczką. :D
Zdjęć w przekroju nie ma, bo z bólem serca z tortem musiałam się rozstać. :C
Tak więc czego potrzebujemy, żeby zrobić swój własny, różany, pastelowy tort:
Krem:
700 g twarożku śmietankowego
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 szklanka cukru pudru
300 g chałwy waniliowej
2 opakowania usztywniacza do śmietany
barwnik spożywczy (wystarczy 1 kolor)
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i drobno pokruszoną chałwą. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Pod koniec dodajemy usztywniacz, który zagęści go nam trochę, żeby łatwiej było zrobić dekorację. :)
Połowę kremu wykorzystujemy do przełożenia blatów i cienkiego posmarowania całego tortu, jak widać na 1 zdjęciu.
Resztę dzielimy na 3 części: 2 barwimy na dwa odcienie – jaśniejszy i ciemniejszy (wystarczy do jednej części dodać więcej, a do drugiej mniej barwnika), a ostatnią zostawiamy niezabarwioną.
Do worka cukierniczego z końcówką “gwiazdką” (taką, jak widać tu) nakładamy najpierw najjaśniejszy krem. Wyciskamy nim na górze tortu róże – zaczynamy je wyciskać od ich środka (tak, jak byśmy chcieli rysować coraz większą spiralę).
Zmieniamy worek, jeśli używamy jednorazowego, lub myjemy i suszymy worek materiałowy. Na zewnętrznej części wierzchu tortu i górnej części brzegu robimy to samo z kremem o średnim odcieniu.
Ponownie zmieniamy worek. Dół boków ozdabiamy najciemniejszym kremem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
śliczny :))
-
Bardzo efektowne ciasto :)
-
piękny:)
-
wow, wygląda świetnie :)
-
Cudny! :)
-
piękny! podziwiamy Cię od dawna i wciąż inspirujesz!
My dopiero zaczynamy ale serdecznie zapraszamy na naszego bloga ;) -
jaj ogromną słabość do chałwy ! Koniecznie muszę wypróbować takiego połączenia :)
-
Ale piękny tort :)
-
a ten to marzenie :) jeden piekniejszy od drugiego :)gdzie mozna kupic taka tylke M1:)
-
przepiekny jak zwykle , ma pani niesamowity talent , jestem pod wielkim wrazeniem :)pozdrawiam czekam na wiecej :)
-
Wszytkie torty przepiekne :), a te rozane …bajeczne , zazdroszcze zdolnosci , serdecznie pozdrawiam , bede czestym gosciem u Pani:)
-
Bardzo estetyczny blog i przyjemne zdjęcia. Będę podglądać;)
-
torty sa obledne :
-
Jak juz kiedys napisalam :) goszczę u Ciebie Cukrowa Wrozko:)bardzo czesto.., teraz kolej na ten tort :) ciasto w piekarniku pieknie rosnie :)zapach na cale mieszkanie ahhh:)przepis rewelacja ,pozdrawiam cieplutko:)