01kw.2013

Ombre rose cake – tort czekoladowo-chałwowy

Komentarzy: 16

ombreroses2
 
Po ombre petal cake nadszedł czas na próbę innego sposobu dekoracji – zamiast płatków – całe róże. Trochę mniej pracochłonna, a równie efektowna.
 
Smak miał być chałwowy, więc zdecydowałam się na moje ulubione, niezawodne ciasto czekoladowe i delikatny, serowo-śmietankowy krem o intensywnym smaku chałwy – jak dla mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie, niż masa na bazie chałwy i masła, a zazwyczaj w przepisach pojawiają się właśnie takie. Powiem tyle – można by wyjeść cały łyżeczką. :D
 
Zdjęć w przekroju nie ma, bo z bólem serca z tortem musiałam się rozstać. :C
 
Tak więc czego potrzebujemy, żeby zrobić swój własny, różany, pastelowy tort:

1 ciasto czekoladowe z tego przepisu
Krem:
700 g twarożku śmietankowego
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 szklanka cukru pudru
300 g chałwy waniliowej
2 opakowania usztywniacza do śmietany
barwnik spożywczy (wystarczy 1 kolor)
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrajamy na 3 krążki.
 
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i drobno pokruszoną chałwą. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Pod koniec dodajemy usztywniacz, który zagęści go nam trochę, żeby łatwiej było zrobić dekorację. :)
 
Połowę kremu wykorzystujemy do przełożenia blatów i cienkiego posmarowania całego tortu, jak widać na 1 zdjęciu.
Resztę dzielimy na 3 części: 2 barwimy na dwa odcienie – jaśniejszy i ciemniejszy (wystarczy do jednej części dodać więcej, a do drugiej mniej barwnika), a ostatnią zostawiamy niezabarwioną.
 
Do worka cukierniczego z końcówką “gwiazdką” (taką, jak widać tu) nakładamy najpierw najjaśniejszy krem. Wyciskamy nim na górze tortu róże – zaczynamy je wyciskać od ich środka (tak, jak byśmy chcieli rysować coraz większą spiralę).
 
Zmieniamy worek, jeśli używamy jednorazowego, lub myjemy i suszymy worek materiałowy. Na zewnętrznej części wierzchu tortu i górnej części brzegu robimy to samo z kremem o średnim odcieniu.
 
Ponownie zmieniamy worek. Dół boków ozdabiamy najciemniejszym kremem.
 

 

ombremaking1

 
ombremaking2
 
ombremaking3

Kategorie: Dekoracje / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.