19lut2011

Oreo cheesecake (sernik z ciasteczkami Oreo)

Komentarzy: 11

oreo cookies and cream cheesecake


Ale mi zrobili niespodziankę, wprowadzając w końcu do Polski te ciasteczka! Telewizji raczej nie oglądam, reklam nie śledzę, więc na sklepowej półce trafiłam na nie zupełnie nieoczekiwanie. O, Oreo! I dobrze – skoro to jedne z najpopularniejszych ciastek świata, czemu nie miałoby ich być i u nas? I bynajmniej nie chodzi tu o samo ciastko, ale to, co można z niego wyczarować! A można dużo!


Wcześniej do słodkości “cookies&cream” wykorzystywałam zwykłe markizy, a teraz proszę bardzo – nie ma już problemu. A już wspominałam, że smak ciasteczkowo-kremowy kocham miłością przeogromną – serniki, lody, fudge… Ile przepisów czeka!


Póki co sernik. Kolejny z ciasteczkami. Z mnóstwem ciasteczek, z białą czekoladą… Czyli wszystko co najlepsze w jednym.


Na spód:


200 g ciasteczek zbożowych lub Oreo, dobrze pokruszonych


50 g masła


Masa serowa:


700 g serka kremowego – o zawartości tłuszczu kilkanaście % – np. Philadelhpia lub Delfiko ( w wiaderku)


1 szklanka cukru (dałam 3/4)


1 szklanka kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)


1/4 szklanki mąki


5 jaj


200 g białej czekolady


łyżeczka ekstraktu waniliowego


szczypta soli


32 ciasteczka Oreo, połamane na kawałki


Pokruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem. Wilgotnymi okruszkami wykładamy dno tortownicy 24 cm. Na 8 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


Serek ucieramy mikserem. Dodajemy cukier , a następnie po jednym jaju, śmietanę i stopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec przesiewamy mąkę z solą i dodajemy wanilię. Miksujemy chwilę i dosypujemy ciasteczka. Mieszamy łyżką.


Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 stopni. Na spód piekarnika można wstawić naczynie z wodą – sernik będzie bardziej kremowy.


Po upieczeniu otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Ostudzony wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Ja swój dodatkowo polałam polewą z białej czekolady.


 


Przepis zmodyfikowany na podstawie tego.





Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2011/02/19 16:47:36
    Mniam. i tak normalnie w supermarketach one są? Bo też jeszcze nie widziałam;)
    2011/02/19 16:59:18
    W większych marketach może nie być, ale u mnie w spożywczakach, zwłaszcza tych troszkę większych, samoobsługowych jak najbardziej. :)
    2011/02/19 17:01:37
    Śliczny. Ja też ich nie widziałam, ale rozejrzę się następnym razem.
    2011/02/19 17:05:11
    ciasteczek jeszcze nie widziałam , latem kupowałam na alegro do sernika Dorotus
    pyszny był
    a twój tez na taki się zapowiada
    2011/02/19 17:24:07
    Mam jeszcze zapas tych ciasteczek przywiezionych z Anglii, jeszcze zanim można je było dostać w Polsce. Teraz już wiem, co z nimi zrobię…

    Pozdrawiam! :)

    2011/02/19 17:29:40
    Ja często do serników wykorzystuję np. amaretti, płatki śniadaniowe z nadzieniem pierniki, itp. Tak samo jak czekoladę jem rzadko w nieprzetworzonej postaci…
    Gość: szana, 89-78-34-196.dynamic.chello.pl
    2011/02/19 17:50:09
    kocham te ciasteczka, wiec twoj sernik tez!

    http://www.gastronomygo.blogspot.com

    2011/02/19 17:52:44
    Ciasteczek Oreo jako takich nie lubię, ale w sernikach i lodach bardzo mi smakuja :)
    2011/02/19 18:37:57
    Może i najsłynniejsze, ale dla mnie smakują jak zwykłe czekoladowe markizy… Może dopiero w Twoim serniku stają się niezwykłe… Wszak taka Wróżka wszystko może…
    :)
    Gość: ninazadamiak, 83.238.59.11*
    2011/02/19 18:55:50
    pyszne! pozdrowienia z Poznania :)
    2011/02/19 19:01:33
    Nie przepadam za Oreo i w sumie nie wiem, czym cały świat się tak podnieca. Ciastka jak ciastka – nic specjalnego. Jak dla mnie mają tylko jedną zaletę – są czarne. A to daje fantastyczny efekt w sernikach – jak zresztą widać na twoim zdjęciu. Super wygląda!

    Pozdrawiam

    2011/02/19 19:08:49
    ja się strasznie cieszę, że te ciasteczka są w końcu u nas dostępne, bo można z nich wyczarować na przykład taki pyszny sernik jak Twój :)
    2011/02/19 19:22:19
    Wyglada bardzo smakowicie :)
    2011/02/19 20:14:48
    Wygląda na pyszne!Serdecznie zapraszamy na nowy portal kulinarno-fotograficzny wykrywacz-smaku.pl/, pozdrawiamy!
    2011/02/19 20:31:36
    A ja widziałam je w zeszłym tygodniu w sklepie, w tym jednak już nie. Chyba ludzie wykupili hehe;D
    Kupię, jak juz sie uspokoi i też zrobię sernika o :))
    Pysznie Twój wygląda :)
    Pozdrowienai.
    2011/02/19 21:48:11
    podobają mi się te ciasteczkowe kontrasty :)
    2011/02/19 22:11:23
    lubie te ciastka, wiec sernik na pewno by mi smakowal! :-)
    2011/02/19 23:40:45
    Ślicznie wygląda! Same Oreo nie zachwyciły mnie smakiem, ale taki sernik z nimi wygląda przepięknie :)
    2011/02/20 01:00:56
    też je ostatnio widziałam, nawet zamierzałam zakupić, ale zobaczyłam kolejkę i zwątpiłam. a dziś nie było ich tam gdzie wtedy
    2011/02/20 06:37:23
    Taki czarno biały – świetnie sie prezentuje! no i musi byc pyszny:) Pozdrawiam czekoladowo!
    2011/02/20 11:48:07
    Bardzo lubię takie kremowe serniki, a z ciasteczkami oreo na pewno wyszedł pyszny:)
    2011/02/20 13:14:17
    ciasteczka oreo najlepsze pod słońcem!
    a taki sernik… o rany!
    cudowny.
    2011/02/20 19:50:38
    skoro z białą czekoladą to z pewnością pyszny!

    a ciastka do spodu dajemy z kremem czy bez?

    2011/02/21 09:31:53
    ten sernik wygląda absolutnie fantastycznie.
    a ja jeszcze nie spróbowałam oreo ciasteczek, chyba wiele tracę..

    uściskuję mocno!

    2011/02/21 15:44:02
    myniolinko – różnie ludzie robią. większość zostawia krem. :)
    2011/02/21 17:48:34
    przepadam za tymi ciastkami, które na potęgę kupowałam w UK. za to polska wersja mnie rozczarowała – tak maaało nadzienia?!…
    2011/02/21 20:33:23
    Ja również byłam zdziwiona gdy ujrzałam je w sklepach. Na razie jednak nie mogę się zebrać, żeby coś z nimi zrobić. Najbardziej kuszą mnie lody ale jeszcze ie ta pora… a twój sernik wygląda doskonale.
    2011/02/23 10:08:38
    Bardzo mi się to ciasto podoba. Chociaż nie widziałam jeszcze w sklepie Oreo, ale to może dlatego, ze się nie rozglądałam. Nie wiedziałam, ze są! Dzięki!
    2011/02/23 20:19:15
    Ja ostatnio kupiłam w Almie – sporo ich mieli :)
    Gość: sayane, host7-89-206-15.limes.com.pl
    2011/02/25 22:39:12
    A co to znaczy "serek kremowy"? Ser biały czy może homogenizowany? Mascarpone, Philadelphia? Proszę o podpowiedź bo nie mam pojęcia jak to rozumieć, a jutro chciałabym zrobić Twój cudny sernik bo natknęłam się przypadkiem na Oreo w moim spożywczaku :)
    Gość: sukkar_banat, 89-78-38-163.dynamic.chello.pl
    2011/02/26 09:03:15
    Kwaśna śmietana, tzn. ile %?
    2011/02/26 17:03:06
    Serek kremowy to twarożek o zaw. tłuszczu kilkanaście % – np Philadelphia albo Delfiko (w wiaderku). Jest już chyba też Turek serek kremowy. :)
    A kwaśna śmietana to zwykła śmietana 12 lub 18% – w odróżnieniu od kremówki – dlatego pisze się kwaśna. :)
    Pozdrawiam!
    2011/02/27 12:19:49
    Muszę koniecznie wypróbowac ten przepis. Bardzo mi się podoba!
    Gość: ola, 17-17.2-0.pl
    2011/02/28 19:53:02
    w składnikach jest śmietana a w przepisie sie zgubila?
    pozdrawiam
    2011/03/01 18:37:00
    racja – mój błąd! śmietanę dodajemy przed czekoladą. :)
    Gość: ola, 17-17.2-0.pl
    2011/03/01 23:03:14
    wczoraj upiekłam, śmietanę na wszelki wypadek dodałam :) za to nie dodałam czekolady ale efekt finalny był taki, że ciasto zniknęło w przeciągu kilku godzin :-)
    przepyszne! sama spróbowałam tylko jeden kawałek :)
    2011/03/02 19:57:43
    Bardzo się cieszę, Olu! Ja sama już chcę powtórzyć coś z oreo. :)
    Gość: sayane, host7-89-206-15.limes.com.pl
    2011/03/02 20:26:05
    zrobiłam wreszcie, wyszło pycha! tylko mam pytanie – jak zrobiłaś BIAŁĄ polewę z czekolady? mi wyszła żółta…
    2011/03/03 14:29:06
    ot, zadna magia – polewa gotowa dr. oetkera. co do niej dodają, że biała – nie wiem. :) rzadko korzystam z gotowych, ale tym razem nie miałam już za wiele czasu. :)
  • karola pisze:

    A gdybym dodała mascarpone zamiast serka? Proszę o szybką odpowiedź, gdyż robię teraz ciasto ;)

  • Natalia pisze:

    Czy do ciasta konieczne jest dodatnie 2 tabliczek roztopionej czekolady?

  • agnesska pisze:

    Sernik wyszedł nieziemski. <3

  • Anonim pisze:

    Czy do polewy z białej czekolady coś dodałaś ? Czy to tylko roztopiona czekolada?

    • Tam była tylko roztopiona czekolada. Teraz zawsze robię ganache ze śmietanką – ok. 50 ml śmietanki na 100 g czekolady. Śmietankę podgrzewam, aż będzie gorąca i zalewam nią drobno posiekaną czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia. Jeśli zostaną większe kawałki, stawiam całość nad gorącą parą wodną i jeszcze chwilę podgrzewam. :)