02paź2011

Oreo cream cheese swirl brownies

Komentarzy: 6

oreo creamcheese swirl brownie


oreo creamcheese swirl brownie


Oreo + brownie + serek. Połączenie zachęcające. I tak czekało na swoją kolej, aż znalazłam idealną osobę, dla której mogłam je zrobić. (Pozdrawiam Cię w tym momencie! : *  ) Zamiast baklavy, na którą swoją drogą czeka i dostanie, ale kiedy, to jeszcze nie wiem. W każdym razie zostało docenione, nawet zdokładkowane, więc myślę, że z czystym sumieniem też się mogę nim pozachwycać. :) Wyszło dokładnie takie, jakie miało. Ciężkie, bardzo brownie’owate, z wyczuwalnymi kawałeczkami ciasteczek i delikatną masą, która przełamuje mocno kakaowy smak. Myślę, że dodanie dodatkowych ciasteczek do serka też by nie zaszkodziło.

8 łyżek masła
3/4 szklanki cukru
10 ciasteczek oreo, pokruszonych, ale nie całkiem drobno
2 jaja
1 szklanki mąki

1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli

Masa serowa:

200 g serka kremowego lub zmielonego twarożku lub twarożku śmietankowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.


Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Dodajemy ciasteczka.


Składniki masy serowej ucieramy.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na nim układamy kleksy z twarożku. Widelcem robimy marmurkowy wzorek, tzn. jakieś tam esy-floresy. Pieczemy około 22-24 minut. Wyjmujemy, studzimy kilkanaście minut w formie, a następnie wyjmujemy.


 

Przepis tutaj. W mojej wersji troszeczkę odcukrzony. :)



<

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.