20kw.2013

Oreo Marshmallow

Komentarzy: 12

chewyoreo1
 
Oreo i pianki? Brzmi dziwnie? Tymczasem z połączenia tej dwójki z odrobinką masła i mleka powstaje wyjątkowo oryginalny przysmak (i mówię to ja, która nigdy nie przepadałam za piankami i w sumie do dziś nie wyjadam ich prosto z paczki!). Trudno mi określić jego konsystencję: niby lekko ciągnący, ale jednak dający się ładnie kroić i nie zlepiający zębów. A smak? Jak Oreo z nadzieniem z nutką tego charakterystycznego, piankowego smaku. Najlepiej zrobić i w 15 minut przekonać się samemu. :)

240 g ciasteczek Oreo (ok. 22 sztuki)
2,5 szklanki pianek Marshmallow
2 łyżki masła
łyżka mleka
Ciasteczka drobno kruszymy za pomocą wałka lub blendera.
Pianki umieszczamy razem z masłem i mlekiem w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy, często mieszając, aż powstanie pienista, gęsta masa. Zamiast w rondelku możemy je podgrzewać w mikrofalówce przez około 1-2 minuty.
 
Masę mieszamy z ciasteczkami i mocno mieszamy, bo będzie lepka i szybko gęstniejąca. Rozsmarowujemy ją na grubość ok. 1 cm w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podane proporcje powinny wystarczyć na keksówkę, ale masa jest na tyle gęsta, że można ją rozsmarowywać nawet na samym papierze.
 
Zostawiamy do zastygnięcia. Możemy włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie nożem zanurzanym w gorącej wodzie kroimy na małe kawałki.

Przepis znaleziony tu.

Kategorie: Ciasta bez pieczenia / Oreo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.