Peanut butter milkshake mini cheesecakes
Komentarzy: 21
Jakoś angielskie nazwy dużo łatwiej się układa, ale powiedzmy, że to równie dobrze mogą być mini serniczki z masłem orzechowym i mlekiem w proszku. Jeszcze powinnam zawrzeć w nazwie, że mają przepyszną, aksamitną czapeczkę, oczywiście też orzechowo-mleczną.
Sernik z dodatkiem masła orzechowego robiłam już kilka razy, ale tym razem równie ważnym składnikiem jest mleko w proszku. To ono nadaje serniczkom smak mlecznego szejka o smaku masła orzechowego. Przynajmniej takie było moje pierwsze skojarzenie. A żeby je wzmocnić, dorobiłam jeszcze krem mleczno-orzechowy na bazie śmietanki. I kolejny raz jestem zadowolona ze swojego eksperymentowania. :3
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych, drobno pokruszonych
60 g masła
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 jaja
Krem mleczno-orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
+ ew. orzeszki ziemne do dekoracji, użyłam karmelizowanych
Okruszki mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno papilotek włożonych do formy muffinkowej – ja zawsze wsypuję do foremki łyżkę okruchów i ugniatam je stopką kieliszka. :)
Twaróg ucieramy z cukrem i masłem orzechowym. Dodajemy przesiane mleko w proszku, a następnie po jednym jajku, krótko miksując. Na koniec dodajemy jogurt lub śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę nakładamy do foremek. Serniczki pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Na dno piekarnika możemy wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą – będą delikatniejsze. Ja tak zrobiłam, jak zazwyczaj. Studzimy je w uchylonym piekarniku. Uwaga! Mogą nieco urosnąć i później lekko opaść – nawet przy krótkim miksowaniu masy moje tak właśnie zrobiły. Więc jeśli Wasze też nie zostaną równiutkie – nie ma co się martwić. :D
Zostaje nam krem. Masło orzechowe ucieramy z cukrem pudrem i naprzemiennie dodajemy śmietankę oraz przesiane mleko w proszku. Miksujemy około 2-3 minuty, do uzyskania gładkiego kremu. Gdyby wydawał się nam za rzadki, dodajemy trochę mleka w proszku. Krem rozsmarowujemy nożem lub szpatułką na wystudzonych serniczkach.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
o matko! ZWARIOWALAM! musze je zrobic jak najszybciej, wygladaja oblednie. kwintesencja rozkoszy!
-
Wspaniale! Moje dzieci napewno beda uwielbialy!
-
dokładnie tak – wyglądają obłędnie!
-
You dont know English by chance do you? Id love to try this recipe but I’m not fully confident in the google translator!!
-
Witam:) Czy mogę zrobić te serniczki w ramekinach?Czy wtedy wystarczy wysmarowac je masłem?
-
Serniczki są super, świetne na prezent. Z kremem orzechowym jeszcze nie próbowałam. Wyglądają smakowicie.
-
Zrobiłam dziś, pyszne są :) jednak jak dla mnie krem ma bardziej “zdecydowany” i ciężki smak i zabija delikatnność babeczek. Następnym razem zrobię je z polewą cytrynową. Dziękuję za przepis, wchodzi w moje stałe menu :)
-
A czy można zrobić samemu masło orzechowe ? Dziś chciałam kupić w sklepie ale wszędzie w każdym jednym dodane paskudzctwo straszne pod postacią utwardzonego tłuszczu palmowego i innych E “witaminek”
-
MNIAM !!!!!! :)
-
Serniczki są wspaniałe! Nie mogłam się od nich oderwać :) Masy serowej wyszło mi sporo więcej niż na 12 sztuk ( myślę że jeszcze na 3-4 szt.), ale upiekłam w keksówce i miałam dodatkowy sernik :) Spód z ciasteczek wspaniały! Pewnie dużo zależy od tego, jakich ciasteczek się użyje, ale ja trafiłam znakomicie. Masa serowa bardzo delikatna, bardzo masłoorzechowa, pycha! Krem też wyśmienity, chociaż bardzo intensywny w smaku i trochę przyćmiewał smak serniczka. Wyszedł mi też dość płynny, ale może za krótko ubijałam. Wystarczył natomiast niedługi czas w lodówce by pięknie stężał :) Mnie najbardziej smakował serniczek na spodzie jedzony bez kremu, a krem wyjadany osobno łyżką :D Wielkie dzięki za te doznania smakowe! Aha, no i jeszcze robi się naprawdę szybko i wyszło za pierwszym razem! To pierwszy przepis z Twojej ślicznej strony jaki wypróbowałam, ale teraz już wiem, że nie ostatni :) Żegnaj dieto…
-
Ja jestem bardzo kiepskim kucharzem, ale zrobiłam wczoraj te babeczki i wyszły nieziemsko! Krem zrobiłam wieczorem i udekorowałam nim babeczki przed podaniem na drugi dzień. Krem był gęsty i przepyszny. Babeczki smakowały również znajomym, będę im musiała przesłac linka z przepisem!
-
Czy mogę wykorzystać masło orzechowe z kawalkami orzechów?
-
Wróżko !
Jesteś moją największą ciasteczkową inspiracją <3. Ten przepis skradł moje serce, a kubki smakowe to mi dosłownie zwariowały z rozkoszy!
Dziękuję, że jesteś. Jeśli kiedyś uda mi się otworzyć własną cukiernię, to właśnie Twój przepis będzie na honorowym miejscu! -
[…] tylko kwestią czasu). Jest pysznie. Znalezione u jak zawsze niezastąpionej Cukrowej Wróżki (klik). Cytuję mniej lub bardziej dosłownie. P.S. Tak, wiem, że masło orzechowe robi się z […]