08wrz2013

Peanut butter milkshake mini cheesecakes

Komentarzy: 21

pbmilkycheesecake1
 
pbmilkycheesecake2

 
Jakoś angielskie nazwy dużo łatwiej się układa, ale powiedzmy, że to równie dobrze mogą być mini serniczki z masłem orzechowym i mlekiem w proszku. Jeszcze powinnam zawrzeć w nazwie, że mają przepyszną, aksamitną czapeczkę, oczywiście też orzechowo-mleczną.
 
Sernik z dodatkiem masła orzechowego robiłam już kilka razy, ale tym razem równie ważnym składnikiem jest mleko w proszku. To ono nadaje serniczkom smak mlecznego szejka o smaku masła orzechowego. Przynajmniej takie było moje pierwsze skojarzenie. A żeby je wzmocnić, dorobiłam jeszcze krem mleczno-orzechowy na bazie śmietanki. I kolejny raz jestem zadowolona ze swojego eksperymentowania. :3

Na 12 serniczków
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych, drobno pokruszonych
60 g masła
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
2 duże łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 jaja
 
Krem mleczno-orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
+ ew. orzeszki ziemne do dekoracji, użyłam karmelizowanych

Okruszki mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno papilotek włożonych do formy muffinkowej – ja zawsze wsypuję do foremki łyżkę okruchów i ugniatam je stopką kieliszka. :)
 
Twaróg ucieramy z cukrem i masłem orzechowym. Dodajemy przesiane mleko w proszku, a następnie po jednym jajku, krótko miksując. Na koniec dodajemy jogurt lub śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę nakładamy do foremek. Serniczki pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Na dno piekarnika możemy wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą – będą delikatniejsze. Ja tak zrobiłam, jak zazwyczaj. Studzimy je w uchylonym piekarniku. Uwaga! Mogą nieco urosnąć i później lekko opaść – nawet przy krótkim miksowaniu masy moje tak właśnie zrobiły. Więc jeśli Wasze też nie zostaną równiutkie – nie ma co się martwić. :D
 
Zostaje nam krem. Masło orzechowe ucieramy z cukrem pudrem i naprzemiennie dodajemy śmietankę oraz przesiane mleko w proszku. Miksujemy około 2-3 minuty, do uzyskania gładkiego kremu. Gdyby wydawał się nam za rzadki, dodajemy trochę mleka w proszku. Krem rozsmarowujemy nożem lub szpatułką na wystudzonych serniczkach.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj kachaaa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.