Pierniczki ekspresowe
Komentarzy: 9
Wczoraj o 22 wzięło mnie na pieczenie. Nie mogłam się powstrzymać – musiałam zrobić swoje pierwsze pierniczki. Szybkie, proste.. O północy byłam już w łózku, a ciacha sobie stygły i czekały na dzisiejsze lukrowanie. :] Przepis z www.mojewypieki.blox.pl
5 łyżek miękkiego masła (wzięłam około pół paczki)
0,5 szklanki cukru pudru
0,25 szklanki miodu
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 jajo
4 łyżeczki przyprawy do pierników
ew. łyżeczka kakao, dla uzyskania ciemniejszego koloru. Ja pominęłam.
Wszystko zagnieść i rozwałkować dość mocno podsypując mąką na około 3-4 mm.
Piec mniej więcej 10 minut w 180 stopniach.
Lukier zrobiłam z białka małego jajka utartego mikserem z cukrem pudrem. Na oko. ;)
O.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ile pierniczków (mniej- więcej) wychodzi z tego przepisu?
-
czy pierniczki należy zrobić kilka dni wcześniej, żeby troszkę zmiękły czy można je upiec dzień przed świętami? :)
-
Pierniczki wychodzą pyszne. W ciagu ostatniego tygodnia musiałam 2x piec, bo moje dzieci skutecznie i expresowo opróżniały pudeleczko, w których były “ukryte”.
-
Wyszły przednie. Twoje przepisy są niesamowite.
-
Jej jak one cudnie wygladaja :*
-
Czy pierniczki można upiec 2 tygodnie przed świętami i przechowywać w puszce, czy mogą niedotrwać?