14lis2010

Piernik staropolski – odliczamy do świąt?

Komentarzy: 2

piernik staropolski przepis gotowy


 


piernik staropolski przepis


Czekanie na coś jest bardzo przyjemne. A przynajmniej tył chyba każdego mojego zeszytu jest zabazgrany własnej roboty kalendarzykami do wykreślania dni. Wykreślania, zaznaczania wolnego i odliczania. A to do urodzin, a to do świąt, a to do ferii. Oczywiście punktem kulminacyjnym zabawy jest majowo-czerwcowe oczekiwanie na wakacje. W sumie nic dziwnego, skoro zawsze przejawiałam taką naturę – ktoś też zaczynał nucić kolędy w maju? : )


Tym razem wraz ze mną czeka piernik – prawdziwy, leżakujący w piwnicy i czekający na pieczenie. Póki co wątpliwej urody, ale poczekajmy do grudnia! Przepis pochodzi z książki “W staropolskiej kuchni” i jest dość znany, a więc i sprawdzony przez niejedną osobę. To może poodliczamy razem?


500 g miodu


2 szklanki cukru


250 g smalcu/masła*


1 kg mąki


3 jaja


3 łyżeczki sody oczyszczonej


2 torebki korzennej przyprawy do piernika


1/2 szklanki mleka


1/2 łyżezki soli


Miód, tłuszcz i cukier podgrzewamy powoli do rozpuszczenia i połączenia składników. Do ochłodzonej masy dodajemy, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, jaja, przyprawy, sól i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Można też dodać garść pokruszonych orzechów lub 3 kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zagniecione ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce – na dolną półkę lodówki lub do piwnicy.


Myślę, że gdzieś po 15 grudnia przejdę do dalszego etapu, czyli pieczenia rozwałkowanych placków. Kruszeją już po 2-3 dniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poleżakowały dłużej.


Książka podpowiada, że placki można przekładać powidłami śliwkowymi, masą orzechową, lub marcepanową. Oczywiście wszelkie dekoracja też mile widziane. : )


* pani, która ma wprawę w pieczeniu tego piernika twierdzi, że ciasto na smalcu jest delikatniejsze i szybciej staje się zdatne do jedzenia.


 





Kategorie: Boże Narodzenie / Ciasta
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Domki z piernika w wersji mini | Cukrowa Wróżka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.