24lis2010

Piernik z jabłkami

Komentarzy: 1

 


piernik z jabłkami prosty przepis apple gingerbread


Już koniec listopada, czas zacząć robić jakiś przegląd świątecznych przepisów. Trudno chyba o coś bardziej kojarzonego z zimowymi wieczorami niż piernik. I to niekoniecznie leżakujący kilka tygodni, ale obowiązkowo roztaczający TEN zapach. Na przykład taki wdzięczny piernik z jabłkami. Bardzo wilgotny, delikatny w smaku.


kostka masła/margaryny


2 szklanki mąki


szklanka cukru


4 jabłka – starte i podduszone na miękko w niewielkiej ilości wody


płaska łyżeczka sody


szczypta soli


płaska łyżeczka proszku do pieczenia


torebka przyprawy do piernika


2 łyżki płynnego miodu


4 jaja


 


Topimy tłuszcz. Do ostudzonego dodajemy kolejno cukier, jajka, mąkę przesianą z przyprawą, solą, sodą i proszkiej, a na końcu miód i jabłka. Cały czas ucieramy wszystko drewnianą pałką. To opcja najlepsza dla tych, którzy mają na składzie makutrę. Jeśli nie, zdajemy się na porządną łyżkę lub mikser.


Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.


piernik z jabłkami prosty przepis apple gingerbread2

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Marianela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Marianela pisze:

    A person essentially help to make significantly articles I’d state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this actual submit amazing. Wonderful activity!