10lip2010

Placek na maślance z jagodami, a także o uzależnieniu, pierwszych jagodach i książkach kucharskich

Komentarzy: 4

placek na maślance


placek na maślance z owocami


Uzależnienie. Słowo, które raczej nie wzbudza pozytywnych odczuć. Dlaczego? Bo oznacza, że nie jesteśmy w pełni wolni? Samowystarczalni? Bo zależymy od czegoś, co teoretycznie wcale nie powinno być nam do życia tak potrzebne?


Przecież nie zawsze musi być złe. Jesteśmy uzależnieni od tak wielu rzeczy… Wyobraźmy sobie miesiąc bez żadnych przyjaciół, miesiąc bez muzyki, bez książek; jak dla mnie to i miesiąc bez porządnego łóżka byłby tragedią.


To, o czym myślę, to niekoniecznie uzależnienie. Nie potrzebuję tego, jak grzybek potrzebuje glonika, żeby utworzyć sympatyczny, zgrany porost. Ale lubię i nie umiem sobie odmówić. Kolejnej książki kucharskiej.


Zawsze mieliśmy w domu kilka ładnie wydanych książek, które uwielbiałam przeglądać. I marudzić, że mama nie chce zrobić nic, na co miałabym ochotę. Tak więc wertowałam i myślałam: tak, kiedyś to upiekę. I wyobrażałam sobie blachę pełną pięknych ciastek ze zdjęcia.


Ale od jakiegoś czasu, od kiedy skończyłam gdzieś 13 lat, zaczęło się istne szaleństwo. Sterty gazetek, książka za książką. Dzisiaj staram się ograniczać (miejsce na kuchennych i moich półkach dawno się skończyło), ale wciąż mięknę na widok cudownych fotografii. Albo odwrotnie – na widok starych książek z czarnymi rysunkami. Takich, które stoją smutne na półkach antykwariatu. Miałabym wyrzuty sumienia, gdybym je tam zostawiła.


I mimo, że jestem szczęśliwą posiadaczką kilku tysięcy stron zadrukowanych słodkimi przepisami, zazwyczaj i tak trafiam do internetu. Z lenistwa i niezdecydowania. I dlatego, że lubię wiedzieć, co mi wyjdzie, Teoretycznie.


Dlatego przyszedł czas na słynny placek na maślance.


1 szklanka maślanki


1 szklanka cukru


2 1/2 szklanki mąki


3 jaja


3 łyżeczki proszku do pieczenia


1/2 szklanki oleju


1 paczka cukru wanilinowego


+ dowolne owoce


Kruszonka:


185 g mąki


100 g cukru


125 g masła


 


Składniki ciasta wymieszać w misce. Można łyżką. Wylać na natłuszczoną blachę. Na dużą blachę zrobiłam porcję z 5 jaj. Na cieście ułożyć owoce.


Masło roztopić w rondelku i bardzo gorącym zalać mąkę wymieszaną z cukrem. Szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać mąki. Kruszonką posypać ciasto.


Piec je ok. 30-40 minut w 175 stopniach.


 


Tak jak wszyscy mówili, wyszło rewelacyjne. Bardzo miękkie i wilgotne. Tata oczywiście stwierdził, że to pewnie drożdżówka. ylko taka jakaś lepsza.


Przepis wędruje oczywiście do Jagdowej Akcji Olcika.


placek na maślance2



Kategorie: Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Kropka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Dziama pisze:

    super przepis :) bardzo łatwo i szybko się robi i nawet mi ciasto wyszło ;) polecam PYCHA!!!

  • Kuchta pisze:

    Ciasto wyszło super, w naszym wydaniu prócz jagód zawierało także maliny ;) pozdrawiam!

  • Kropka pisze:

    Wyszedł mi cudowny zakalec!! zrobiłam wszystko zgodnie zprzepisem :(

    • Pierwszy raz komuś z tego przepisu wyszedł, powodów może być dużo :( Np. za dużo owoców, zbyt duża różnica temperatur pomiędzy składnikami, za rzadka maślanka, za słabo rozmieszany proszek do pieczenia, albo po prostu złośliwość rzeczy martwych – najlepszy zdarzają się zakalce! Nie zrażać się i próbować, może z mniejszej porcji i z mniejszą ilością owoców? Trzymam kciuki za następne wypieki! :)