29mar2011

Plecionka drożdżowa z serem i truskawkami

Komentarzy: 0

drożdżowa plecionka z serem i truskawkami 2


A wiosna znowu nas oszukała. Przyszła na kilka dni i sobie poszła. A jakby nie patrzeć – mamy koniec marca. 3 miesiące do lata = 3 miesiące do sezonu truskawkowego. A to oznacza, że zas zacząć opróżniać zamrażarkę.


Od zobaczenia do zrobienia minął tydzień – a to oznacza, że Gosi naprawdę udało się mnie zachęcić (a oryginał u Evenki). Plecionka wyszła taka, jakiej oczekiwałam – miękka, pachnąca i co najważniejsze – wypełniona i słodkim serem i truskawkami. Drożdżowe, jak to drożdżowe – trzeba trochę poczekać, ale jest warto. :)

Na 2 plecionki:


Zaczyn:


15 g świeżych drożdży


170 ml ciepłego mleka


2 łyżeczki cukru


60 g mąki


Składniki zazynu mieszamy, rozrabiamy i zostawiamy, aż zacznie sobie bąblować i ładnie urośnie.


Ciasto właściwie:


2 jaja


650 g mąki


170 g jogurtu naturalnego


2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego


2 łyżeczki soli


100 g cukru


125 g miękkiego masła

Do składników ciasta dodajemy zaczyn i zarabiamy gładkie ciasto. Na początku może się wydawać, że jest za twarde, ale wraz z wyrabianiem stanie się miękkie i lekko lepkie, czyli takie, jak powinno być. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. W międzyczasie przyogotowujemy nadzienie(lekko zmodyfikowałam):


250 g twarogu lub serka kremowego


50 g cukru


2 łyżki mleka lub śmietany


ok. 20 rozmrożonych lub świeżych truskawek


Twaróg/serek ucieramy z cukrem i mlekiem/śmietaną. Truskawki przekrajamy na połowę.


 


W wyrośnięte ciasto uderzamy porządkie pięścią i dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na lekko podsypując mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Z obu stron robimy nacięcia. Na środku, wzdłuż dłuższego boku rozsmarowujemy serek. Na nim układamy połówki truskawek. Teraz paski ciasta z boków zakładamy na siebie, tak jakby zaplatając warkocz.


drożdżowa plecionka z serem i truskawkami


Gotowe plecionki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut. Po ostudzeniu można je polukrować.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.