Poduszeczki makowe
Komentarzy: 0Czyli kolejna odsłona świątecznych wypieków. W zeszłym roku makowiec, w tym poduszeczki. Miękkie, oblane lukrem i – co najważniejsze – pełne masy makowej. Jeśli po świętach zalega Wam jakaś puszka, to polecają się na przyszłość. :)
50 dag mąki
15 dag masła/margaryny
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka
45 dag drożdży
szczypta soli
+ gotowa masa makowa i cukier puder na lukier
Masło, żółtka i cukier wanilinowy utrzeć. W letnim mleku rozrobić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, po czym zostawić na kilkanaście minut.
Do mąki dodać sól, masę żółtkową i podrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręką – byle nie za długo. Zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Ciasto podzielić na kilka części i kazdą rozwałkowywać na długi prostokąt, podsypując mąką. Przyciąc brzegi i wzdłuż długiego boku nałożyć masę makową. Brzegi ciasta posmarować białkiem i zwinąć ciasto jak roladkę, po czym ułożyć ją złączeniem do dołu. Pokroić na kawałki o długości kilku cm.Ułożyć je na blaszce i jeszcze raz odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Piec ok. 25 minut w 190 stopniach, aż się zezłocą. Ostudzone polukrować.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)