23paź2012

Pretzel brownies

Komentarzy: 17

Z różnymi rzeczami można zrobić brownies, ale to jest chyba naprawdę nietypowe. Spód ze słonych precelków, na nim brownies, a na samej górze krem serowy – z precelkami oczywiście. Całość idealna dla lubiących połączenia słodkiego ze słonym. :)

Na blaszkę 20×20 cm

Spód:

100 g pokruszonych słonych precelków lub paluszków

6 łyżek masła

Ciasto:

2 jaja

100 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

1 1/4 szklanki mąki

3 czubate łyżki kakao

szczypta soli

Krem:

350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego

3/4 szklanki cukru

1 szklanka bardzo drobno pokruszonych precelków

60  g miękkiego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Na spód precelki łączymy ze stopionym masłem. Masę wciskamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku. Na koniec na niskich obrotach miksujemy z mąkę przesianą z kakao i solą. Ciasto ostrożnie rozsmarowujemy na spodzie precelkowym, uważając, żeby nie pomieszać warstw. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

I na koniec krem: twaróg ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy wanilię i precelki, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Smarujemy kremem wystudzone ciasto. Zamiast wisienki – na wierzch można dać precelki. :)

 

Inspirowałam się tym przepisem.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.