06paź2011

Puddingi wanliowe z niespodzianką

Komentarzy: 1

pudding waniliowy


Jakiś czas temu moja mama uznała, że czas kupić ramekiny. A wszystko dlatego, że gdzieś tam gdzieś tam spróbowała creme brulee. Mi oczywiście pomysł się spodobał i w krótkim czasie w szafce zamieszkały śliczne miętowe i różowe ramekinki. Tyle tylko, że na pierwszy ogień poszło nie creme brulee, tylko przepyszne, waniliowe puddingi. Co jest niespodzianką? A no u mnie krówki kakaowe, które trochę sobie spłynęły na spód. Ale w smaku to nic nie ujęło. Kiedy dokopiemy się łyżeczką do denka, mamy słodką, jeszcze lekko płynną niespodziankę. Sam pudding jest jak… hmm… mięciutka, wilgotna gąbeczka. Pachnąca wanilią. Chyba najlepsze skojarzenie. Gdyby go podać z jakimś sosem.. byłby jeszcze lepszy. <3


Na 6 porcji:
150 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
175 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
2 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego

12 czekoladek/krówek

 


2 łyżki masła wykorzystujemy, żeby wysmarować dokładnie foremki. Pozostałe ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ekstrakt. Mikser przestawiamy na niskie obroty i dodajemy połowę przesianej mąki, śmietanę i resztę mąki przesianą z proszkiem do pieczenia. Po każdym dodaniu składnika krótko ucieramy.


Foremki oprószamy kakao tak, żeby pokryło dno i ścianki foremek. Napełniamy je ciastem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Najpierw urosną, a potem lekko opadną – tak ma być. Wyjmujemy je i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Chyba nie muszę mówić, że najlepiej zjeść na ciepło. :)

Kategorie: Babeczki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Lanette pisze:

    You could certainly see your expertise in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “The point of quotations is that one can use another’s words to be insulting.” by Amanda Cross.