11mar2013

Rocky road brownies

Komentarzy: 6

rockyroadbrownies1
 

Spadł śnieg i po wiosennym nastroju. Co prawda niby można spojrzeć na to inaczej – moja koleżanka mówi, że powinniśmy się cieszyć, bo skoro teraz jest zimno, to potem już nie, więc nie zmarzną truskawki (zazdroszczę optymizmu!) – ciekawa logika, ale ja straciłam zapał do wypróbowywania jakichś nowych bab albo mazurków przed Wielkanocą. Więc wstawiam zaległe brownies.
 
Rocky road, czyli skalista droga. Bardzo słodka droga brukowana orzeszkami, kawałkami czekolady i piankami.

Na blaszkę o wymiarach ok. 20×20 cm
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jaja
3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki posiekanej mlecznej czekolady (ok. 200g)
1/2 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (dałam laskowe)
1 szklanka miniaturowych pianek (lub pokrojonych zwykłych)
szczypta soli
Masło podgrzewamy razem z 1 szklanką czekolady, aż powstanie jednolita masa. Mieszamy z cukrami. Studzimy kilka minut, a następnie dodajemy jajka i mąkę przesianą z solą. Nie mieszamy długo, wystarczy do połączenia składników.  
Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy piankami, pozostałą czekoladą i orzechami. Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 5 minut. Studzimy, albo i nie, jeśli mamy ochotę na jeszcze lejące kawałeczki czekolady. :)

 
Przepis Marthy Stewart.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Majana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.