Rogaliki z serka wiejskiego
Komentarzy: 22
Tak jak jest kilka sposobów jedzenia markizów, delicji i ptasiego mleczka (rozkręcanie,obskubywanie,objadania etc. etc.) , tak jest i kilka sposobów jedzenia serka wiejskiego. Ja za jedyny słuszny uważam – najpierw śmietanka, potem ewentualnie ziarenka. Broń Boże mieszać, albo – o zgrozo – odlewać śmietankę. Problemem jest to, że potem gromadzą się u nas właśnie te nieszczęsne ziarenka. Część się zje, ale to już nie to samo. :( I wtedy z pomocą przychodzi przepis na nadziewane rogaliki z serka wiejskiego oczywiście. U mnie z totalnie odfiltrowanych ziarenek. :) Wychodzą podobne do tradycyjnych ciasteczek z ciasta twarogowego – krucho-miękkie, delikatne, nie za słodkie.
200 g miękkiego masła
1 szklanka serka wiejskiego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (dałam ciut więcej)
3 łyżki cukru pudru + trochę do posypania
dżem/powidła do nadziewania
Masło ucieramy z serkiem i cukrem pudrem ok 2 minuty. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy, podsypując mąką, na koło grubości ok. 3 mm i kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy małą porcję dżemu i zwijamy ciasto, dociskając brzegi i formując rogalik. Układamy je szwem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 210 stopni przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "500 cookies, bars&squares" Esther Brody.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Śliczne te rogaliki!:)
-
Slodko tutaj:)
-
To ciasto na rogaliki jest doskonałe!
-
Jakie cuda!!!! Koniecznie do spróbowania, bo lubię domowe rogaliki!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia -
Jak w ogóle można odlewać śmietankę ?! Śmietanka jest najlepsza (choć w towarzystwie ziarenek) ! A jak serek się przetrzyma w cieple i śmietanka się zestali to już nie zjem i zwykle zostawiałam w lodówce (o co mama się złościła), ale teraz mam alternatywę :)
-
Przepis spisałam i na pewno wypróbuję
-
cudne :)
-
Upiekłam wczoraj, wyszły przepyszne! ;)
-
Ciekawy przepis, choć u mnie zapewne nie doczekałby się realizacji bo uwielbiam serek wiejski:D
-
przepis wydaje sie super! zastanawia mnie tylko brak jajek?!??
-
<p>ile mniej wiecej rogalikow wychodzi z tej porcji ciasta ? z gory dzieki za odpowiedz :-)
-
a ten serek wiejski oznacza, że grani? czy może być po prostu homogenizowany?
-
hmm co do ziarenek to bardzo dobrze smakują z pokrojonym pomidorem. Ziarenka do miseczki, kroimy pomidor w kostkę dodajemy do ziarenek, solimy, pieprzymy i na śniadanie ze świerzym chlebem z masełkiem pychotka :)
-
Fajna alternatywa do twarogu
-
Niech żyją moje powstałe dzisiaj weekendowe zapasy serka wiejskiego! I 13 słoiczków tegorocznego dżemu stojące na blacie w kuchni! I może jakieś masło orzechowe albo nutella! <3
Czaiłam się na nie od jakiegoś czasu, wreszcie znalazłam odpowiednią okazję, więc jutro powstaną ;3
Skomentuj AP Anuluj pisanie odpowiedzi