15maj2013

Rolada bezowa z kremem Malibu

Komentarzy: 8

roladabezowa2
 
roladabezowa4
 
roladabezowa6
 
Tak jak bałam się przed robieniem pierwszej rolady biszkoptowej, tak trochę bałam się i teraz. No bo jak to tak, bezę zwijać? Takie delikatne coś? A da się! Beza na roladę jest krucha z zewnątrz, ale elastyczna w środku. Piecze się ją krótko, jedynie 20 minut. A do środka można wpakować krem o dowolnym smaku, bo praktycznie każdy dobrze się wkomponuje. W przepisie, z którego korzystałam była to bita śmietana z dodatkiem likieru orzechowego. Ja zastąpiłam ją leciutkim kremem serowo-śmietankowym z wiórkami kokosowymi i likierem Malibu. W rezultacie wyszło pyszne, lekkie jak chmurka ciasto, które było miłą odmianą od makaroników, do których chciałam wykorzystać białka. Tak więc nie ma co się bać zwijania! :)

150 ml białek (ok. z 3-4 jaj)
3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Krem:
200 g twarożku śmietankowego/serka kremowego/twarogu sernikowego
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru Malibu
+cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Dużą, prostokątną blachę (może być ta od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, a kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, dodajemy przesianą mąkę i ocet. Mieszamy i rozsmarowujemy pianę na blaszce. Moja beza miała grubość ok. 1 cm. Pieczemy 20 minut.
W tym czasie przygotoujemy krem: twarożek ucieramy z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dolewamy śmietankę. Na koniec dodajemy wiórki, likier i całość miksujemy na gładki, lekki krem. Odstawiamy.
 
Roladę wyjmujemy z piekarnika i studzimy 3 minuty na blaszce. Zdejmujemy z blaszki (razem z papierem) i studzimy kolejne 3 minuty. Po tym czasie kładziemy ją papierem do góry, najlepiej na oprószonej cukrem pudrem ściereczce. Zdejmujemy delikatnie papier, a roladę układamy dłuższym bokiem do siebie.
 
roladabezowaprzyg1
 
W środkowej części, wzdłuż krótszego boku nakładamy nadzienie. Roladę zwijamy ostrożnie od lewej do prawej strony (czyli będzie miała długość krótszego boku).
 
roladabezowaprzyg2
 
Odstawiamy do lodówki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Do krojenia najlepiej użyć delikatnie ząbkowanego noża.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Zapisane w folderze ” do zrobienia” i jak tylko dorwę w swe ręce Malibu to nie ma zmiłuj !

  • heena pisze:

    Zastanawia mnie tylko jedno, skoro beza da się zwinąć ( w oryginale jest przecież bardzo krucha), to czy w rezultacie nie jest gumowa podczas konsumpcji..? :-)

  • MK pisze:

    Właśnie mam ten przepis za sobą. Dodam, że było to moje pierwsze ciasto w życiu ;-) No i miało być imponująco, a wyszło chyba tak sobie ;-) Jeszcze nie pokroilam, ale raczej nie bedzie taka, jak na zdjeciach. Beza i do tego zawijana nie jest dla poczatkujacych. Ciasto wyszlo w sumie nie najgorzej, jak na 1 raz, ale zadowolona nie jestem. Niemniej jednak nie zrazam sie do dalszych prob.

  • Dominika pisze:

    Witam, zastanawiam się nad tym przepisem. Chciałabym spróbować tej bezy a zwłaszcza ze względu na brak żelatyny w kremie. Jakiego rodzaju serka najlepiej użyć aby rolada była zwarta?

    • Ja używam twarogu śmietankowego ze Strzałkowa (w delikatesach, na garmażach) albo tłustego twarogu sernikowego. Najważniejsze, żeby nie kupić serka homogenizowanego, który często kryje się pod nazwą “twaróg sernikowy”. :)