Rolada Cookies and Cream
Komentarzy: 12
Są serniki, babeczki, tort, to przyszedł czas i na roladę. Kakaowy biszkopt z kremem z ciasteczkami Oreo. Kochających wszystko, co cookies&cream chyba nie muszę zachęcać. :D
3 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego (im większa zaw. tłuszczu, tym lepiej)
3/4 szklanki cukru pudru
12 ciasteczek Oreo, pokruszonych na drobne kawałki
3/4 szklanki śmietanki kremówki, 30 lub 36%
+ ew. ciasteczka do dekoracji
Rozsmarowujemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ja używam płaskiej blachy z piekarnika i z ciasta robię prostokąt o wymiarach podobnych do kartki A4. :) Pieczemy ok. 8-9 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dużą, bawełnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odwracamy „do góry nogami” na ściereczkę (wierzch biszkoptu ma dotykać ściereczki). Zawijamy go razem z nią, rolując wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Twaróg ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę, aż krem nabierze jednolitej, puszystej konsystencji. Wtedy wsypujemy ciasteczka i mieszamy dokładnie. Rozsmarowujemy krem (kilka łyżek odkładamy do dekoracji) na rozwiniętym biszkopcie i zawijamy go ponownie. Układamy “szwem” do dołu, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem i ciasteczkami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przechowywać też najlepiej w lodówce.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
na specjalną okazję idealna :)
-
Wygląda pysznie. Oreo wyjątkowo dobrze nadają się do wypieków.
Uwielbiam Twojego słodkiego bloga :). Jestem ciekawa jakie lubisz słone dania? Je też lubisz przyrządzać? -
Cały cukier puder wysypujemy na ściereczkę?
-
Nie ważne, już doczytałam. ;)
-
-
Na nieszczęście mam identycznie z majonezem i sałatkami ;].
“Co do gotowania, mistrzem nie jestem” Trudno mi uwierzyć :). Nie jest tak, że jak umie się dobrze piec to i przyrządzić (nie koniecznie od razu) np. lasagne? Po prostu talent kulinarny.
pozdrawiam ciepło -
czy kremowke wczesniej (przed dodaniem do twarozku smietankowego) ubijamy zeby krem byl puszysty i sztywny ?
-
Zrobiłam dzisiaj i przepadłam! Na pewno jeszcze wiele razy zagości u mnie <3
-
Mega wygląda !!! mam nadzieję że jak zrobię jutro to mi wyjdzie :))