04Maj2014

Rolada Czarny Las

Komentarzy: 5

blackforestroll1
 
blackforestroll2
 
blackforestroll3
 
Po serniku i babeczkach przyszedł czas i na roladę inspirowaną znanym tortem. Tak więc mamy kakaowy biszkopt, krem śmietankowo-twarożkowy i oczywiście wiśnie. :3
 
Za to jeśli macie chwilkę czasu, możecie zerknąć na krótki artykuł w czasopiśmie Uniwersytetu Gdańskiego, która doceniła mnie jak widać bardziej, niż moja własna. :)
 

Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Nadzienie:
300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki wiśni bez pestek, mogą być rozmrożone lub z kompotu
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dużą łyżką lub szpatułką do powstania jednolitego ciasta.
 
Rozsmarowujemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 8-9 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy dużą, bawełnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem.
 
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odwracamy “do góry nogami” na ściereczkę (wierzch biszkoptu ma dotykać ściereczki). Zawijamy go razem z nią, rolując wzdłuż dłuższego boku.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie (kilka łyżek odkładamy do dekoracji), układamy na niej wiśnie i całość zwijamy z powrotem, układając ciasto “szwem” do dołu.
 
Wierzch dekorujemy odłożonym kremem.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Pozostaw odpowiedź Michalina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.