23wrz2013

Rolada malinowa z serduszkiem

Komentarzy: 7

heartinside1
 
heartinside3
 
Po roladzie z serduszkami na wierzchu przyszedł czas na realizację autorskiego eksperymentu, czyli rolady z sercem w środku. Od początku wiedziałam, że jej środek musi być różowy. A jak różowy, to aż się prosi o wykorzystanie malin. Wykonanie, jak i ostatnio, wcale nie jest trudne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście wypróbowali sam patent na złożenie rolady w ulubionych wariantach smakowych – jasna z ciemnym kremem pewnie prezentowałaby się równie ładnie. Rolada najlepiej wygląda po krojeniu tego samego dnia – później lekkie ciasto biszkoptowe w kremie rozmięka i serduszka na przekroju wychodzą już nie tak wyraźne. Myślę, że można temu zaradzić piekąc serca do wewnątrz z cięższego ciasta, bardziej w stylu brownies.
 

Biszkopt – na roladę w blaszce 25×25 cm i keksówkę
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
60 g stopionego masła
 
Krem:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki puree malinowego (z malin świeżych lub mrożonych, albo ze słoiczka, jak u mnie)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, przestudzone masło i jeszcze chwilę miksujemy.
Dosypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ją pomiędzy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia – większą część wlewamy do blaszki o wymiarach ok. 25×25 cm, a mniejszą do keksówki. Obie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. W tym czasie przygotowujemy ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
 
Wyjmujemy obie blaszki. Biszkopt z większej blachy wykładamy papierem do góry na przygotowaną ściereczkę. Delikatnie odrywamy papier i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Mniejsze ciasto wyjmujemy z blaszki i zostawiamy do ostygnięcia.
 
Kiedy biszkopt z keksówki ostygnie, zwykłą foremką do ciasteczek wykrajamy z niego serduszka wielkości ok. 3 cm.
 
heartinside4
 
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem i puree. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania lekkiego, jednolitego kremu. Większy biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem (trochę możemy odłożyć do dekoracji). Na środku układamy “pionowo” serduszka, tak aby utworzyły długi rdzeń biegnący przez całą długość rolady – mam nadzieję, że widać to na zdjęciu. :)
 
heartinside5
 
Biszkopt ostrożnie zawijamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie roladę delikatnie kroimy ostrym nożem.
Kategorie: Rolady i strucle
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.