25mar2016

Schoko-Bons Cupcakes

Komentarzy: 10

Czy da się nie lubić Schoko-Bonsów? Jeśli uda Wam się uchować jakieś przed zjedzeniem prosto z paczki, zróbcie czekoladowe babeczki z kremem Nutellowo-mlecznym. :D
 
schokobons4
 
shokobons2
 
Na ok. 12 babeczek:
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
 
Krem:
400 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu 3-krotnie zmielonego
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki Nutelli
1/3 szklanki mleka w proszku (można pominąć, ale polecam jednak użyć!)
2 opakowania Kinder Schoko-Bons
 
Mąkę mieszamy z kakao, solą, sodą i cukrem. Dodajemy maślankę, wanilię i olej, po czym mieszamy ok. 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy je do papilotek do wysokości 2/3 foremki.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy je w uchylonym piekarniku.
 
Na krem ucieramy twarożek z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i Nutellą. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Wyciskamy go na babeczki z pomocą worka cukierniczego. Ja wyciskałam coś na kształt “gniazdek”. :) Dekorujemy Schokobonsami. Przechowuemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Kategorie: Cupcakes / Wielkanoc
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Aga pisze:

    Wyglądają świetnie! Ja mam jakiś nieznany mi problem z babeczkami :( Nie wychodzą mi, marzą mi się takie duże i puszyste, jak na niektórych zdjęciach. Nie wiem co jest tego powodem, czy pieczenie bez termoobiegu ma jakiś wpływ? Klaudio ratuj!

  • Kasia pisze:

    Wyglądają przepysznie i chcę je zrobić ale mam pytanie odnośnie kremu. Czy kwasny smak twarozka jest w tym kremie wyczuwalny i dominujący? Pozdrawiam :)

  • Ania pisze:

    pyszne, dziękuję! trochę zmodyfikowałam krem (zrobiłam go z mascarpone wymieszanego z nutellą i kremówki- brak innych składników) ale całość zachwycała i wszystkim smakowało <3

  • Monika pisze:

    Też mam problem z babeczkami… Urosły ładnie, ale są niedopieczone w środku, mokre. Czy takie właśnie mają być? Jak to ciasto ma wyglądać w środku?
    Uwielbiam Twoje przepisy, pozdrawiam! :)

    • Babeczki powinny być mocno wilgotne, ale bez zakalca. Piekłaś w termoobiegu czy bez? Czasem przy termoobiegu ciasto z zewnątrz jest ładnie wypieczone, a wśrodku właśnie jeszcze nie do końca. Z tego względu ja zazwyczaj piekę bez. :)

  • ewa pisze:

    Wrozko! Czy moge dodac do babeczek po lyzeczce konfitury?

  • ;) pisze:

    Boziu chce zrobić ale boję się że mi babeczki nie wyjdą.. Też mam termoobieg albo bez ale musi być grzałka na górę i dół i boję się że spale