31sie2013

Serniczki ze śliwkami i kakaową kruszonką

Komentarzy: 7

plumcrumbcheesecake2
 
plumcrumbcheesecake3
 
Jedyne, czego nie lubię w śliwkach to fakt, że zwiastują jesień. Jesień = coraz chłodniej i koniec wakacji. Więc już lepiej, żeby zamiast leżeć i przypominać o tych dwóch rzeczach, skończyły w jakimś cieście. Murzynków i prostych ciast ucieranych ze śliwkami widziałam już w tym sezonie całą gamę, więc uznałam, że można by znaleźć dla nich inne zastosowanie. Co powiecie na kremowe , leciutkie mini serniczki w kakaowej kruszonce z kawałkami soczystej śliwki w środku? W sumie z kawałkiem brzoskwini albo gruszki też byłyby pyszne.

Na 11-12 babeczek
 
Ciasto:
 
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g masła
1 żółtko
 
Masa serowa:
300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
ok. 8-9 śliwek, przekrojonych na ćwiartki
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko. Miksujemy na jednolitą masą, a potem dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do czasu powstania wilgotnych okruszków. Połowę z nich wgniatamy w denka foremek (piekłam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej) i ugniatamy palcami lub łyżeczką.
 
Ser ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze chwilę. Masę wykładamy do foremek. Wciskamy do niej po 2-3 ćwiartki śliwek. Posypujemy resztą kruszonki.
 
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Shenti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.