14Kwi2013

Sernik bananowy z sosem butterscotch

Komentarzy: 5

bananowysernik2

bananowysernik3
 
Do sernika można dodać praktycznie wszystko, więc dlaczego by nie banany? A z bananami chyba najlepiej komponuje się karmel. Stąd i ten sernik nie byłby tak dobry, gdyby nie gęsta, słodka polewa – popularny w UK i USA “butterscotch sauce”, czyli sos z karmelizowanego brązowego cukru, masła i śmietanki. Smakuje nieco inaczej niż tradycyjny karmel, jest też prostszy do przygotowania, bo pomijamy fazę wlewania bąblującej, gorącej mieszaniny do śmietanki, co czasem skutkowało w moim przypadku grudkami nierozpuszczonych cukrowych bryłek.
Sam sernik piekłam, jak w sumie zawsze ostatnio, razem z parującą wodą, dzięki czemu jest kremowy i aksamitny. Póki co nie miałam lepszego sposobu na smutne, niezjedzone banany. :D
 

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
220 g ciasteczek zbożowych np. Digestive
60 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
3 jaja
2 szklanki śmietany 12 lub 18%
3/4 szklanki cukru
2 duże, rozgniecione widelcem banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos butterscotch:
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki brązowego cukru
50 g masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasteczka kruszymy na pył i mieszamy ze stopionym masłem. Masę wgniatamy w dno lekko natłuszczonej formy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, wanilią i bananami. Dodajemy kolejno jajka, a następnie śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo.
Masę wykładamy na spód. Na spodzie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Potem możemy wstawić go do lodówki.
 
Składniki sosu podgrzewamy w rondelku do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie bąbelkować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia na około godzinę. Po tym czasie konsystencja będzie najlepsza, żeby rozsmarować go na serniku. Przez chwilę może z niego lekko spływać, ale po chwili ładnie zastygnie. :) Wierzch możemy udekorować plasterkami banana skropionymi sokiem z cytryny, żeby nie zmieniały koloru na mniej apetyczny.

 
Przepis na sernik na podstawie książki “Najlepsze serniki świata”, a na sos stąd.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.