31maj2014

Sernik Cafe Latte

Komentarzy: 5

lattecheesecake1
 
lattecheesecake3
 
Przez długi czas nie lubiłam kawy. Nauczyłam się pić na siłę, wierząc że pomoże mi przetrwać długie dni na uczelni, a teraz nie wyobrażam sobie dnia bez chociaż jednej filiżanki. Chociaż jeśli chodzi o słodycze, to i tak zamiast kawowego wybrałabym inny smak lodów, ciasteczek albo czekolady. Za to w tym serniku smak kawy mlecznej jest łagodny i łączy się z warstwą tradycyjną, waniliową. Tak więc będzie dobry nie tylko dla typowych kawoszy. :D

Na blaszkę ok. 20×20 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
2 łyżki płatków owsianych
50 g masła lub margaryny
 
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru
3 jaja
łyżka mąki
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 saszetka kawy instant Cafe Latte lub Latte Macchiato (np. Mokate albo Nescafe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka drobno kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy jajka. Dosypujemy przesianą mąkę i stopniowo dolewamy śmietankę. Miksujemy do połączenia składników i dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy wanilię, a do drugiej zawartość saszetki. Każdą z mas mieszamy dokładnie.
 
Na spód wykładamy najpierw masę z kawą, a na niej rozsmarowujemy masę waniliową.
 
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z wodą. Sernik powinien być ścięty na środku. Studzimy go w uchylonym piekarniku.
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.