Sernik cocomoco (czekoladowo-kokosowy)
Komentarzy: 5I znowu sernik. Znowu raczej nie z tych typowych. Dla lubiących kokos idealny. Dla lubiących bounty tym bardziej.
Wychodzi delikatny, ale z charakterystyczną strukturą wiórków. No i nie wiem jak inni, ale ja lubię zjadać najpierw samą śmietanową polewę. A tu i polewa jest.
Robiłam sernik bez spodu, wyjątkowo na życzenie. W krojeniu i serwowaniu to nie przeszkodziło. Ale podaję przepis w całości.
120 g drobno pokruszonych ciasteczek zbożowych
3 łyżki cukru
50 stopionego masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego
60 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
40 g masła
1 1/4 szklanki cukru
5 dużych jaj
1 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru passoa (pominęłam. nie dysponuję tak wyposażonym barkiem :c )
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (i też pominęłam)
Składniki spodu mieszamy. Wciskamy masę w dno tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy 10 minut w 175 stopniach.
Czekoladę i masło roztapiamy na małym ogniu. Mieszamy na gładką masę.
Twaróg i cukier miksujemy. Wbijamy pojedynczo jaja, ucierając krótko po dodaniu każdego. Mieszamy masę serową z masą czekoladową i wiórkami. Chwilę miksujemy i wylewamy na podpieczony spód (lub bezpośrednio do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy).
Pieczemy w 175 stopniach ok. 60 minut.
Składniki polewy mieszam. Wylewamy na wierzch sernika, rozprowadzamy równą warstwą i pieczemy jeszcze 5-10 minut (do ścięcia się polewy) w 150 stopniach.
Po upieczeniu sernik oddzielamy od boków tortownicy, schładzamy i dopiero wtedy wyjmujemy z formy.
Przepis z “Najlepszych serników świata” wyd. RM.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I’ll immediately clutch your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I could subscribe. Thanks.
-
Super, rewelacja!
Smakuje identycznie jak bounty i każdy da radę go zrobić! Polecam -
Bardzo prosty w przygotowaniu, a smak niesamowity, naprawdę, urzekł mnie swoim smakiem ten sernik. Smakuje bardzo podobnie do bounty. Niby nie taki typowy sernik, a twaróg czuć. Do swojego dodałam mleczną czekoladę i jakieś 3/4 szklanki cukru i na słodkość był idealny. Zrobiłam ze spodem z ciasteczek owsianych, ale, prawdę mówiąc, jest on tutaj zbędny. Prawie w ogóle go nie czułam, ponieważ wiórki kokosowe przyćmiły jego smak. Polewę zrobiłam z dodatkiem amaretto i kawy, coś obłędnego. Tę śmietanę to można zjadać jako osobny deser. DZIĘKUJĘ ZA CUDNY PRZEPIS!
-
PS Wydaje mi się, że zrobię go jeszcze nie raz, a wypieków raczej nie powtarzam… Polecam.
-