26paź2011

Sernik cocomoco (czekoladowo-kokosowy)

Komentarzy: 5

I znowu sernik. Znowu raczej nie z tych typowych. Dla lubiących kokos idealny. Dla lubiących bounty tym bardziej.


Wychodzi delikatny, ale z charakterystyczną strukturą wiórków. No i nie wiem jak inni, ale ja lubię zjadać najpierw samą śmietanową polewę. A tu i polewa jest.


Robiłam sernik bez spodu, wyjątkowo na życzenie. W krojeniu i serwowaniu to nie przeszkodziło. Ale podaję  przepis w całości.

Spód:
120 g drobno pokruszonych ciasteczek zbożowych
3 łyżki cukru
50 stopionego masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego
60 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
40 g masła
1 1/4 szklanki cukru
5 dużych jaj
1 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru passoa (pominęłam. nie dysponuję tak wyposażonym barkiem :c )
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (i też pominęłam)

 

Składniki spodu mieszamy. Wciskamy masę w dno tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy 10 minut w 175 stopniach.


Czekoladę i masło roztapiamy na małym ogniu. Mieszamy na gładką masę.


Twaróg i cukier miksujemy. Wbijamy pojedynczo jaja, ucierając krótko po dodaniu każdego. Mieszamy masę serową z masą czekoladową i wiórkami. Chwilę miksujemy i wylewamy na podpieczony spód (lub bezpośrednio do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy).


Pieczemy w 175 stopniach ok. 60 minut.


Składniki polewy mieszam. Wylewamy na wierzch sernika, rozprowadzamy równą warstwą i pieczemy jeszcze 5-10 minut (do ścięcia się polewy) w 150 stopniach.


Po upieczeniu sernik oddzielamy od boków tortownicy, schładzamy i dopiero wtedy wyjmujemy z formy.

 

Przepis z “Najlepszych serników świata” wyd. RM.




Kategorie: Ciasta / Kokos / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Carmel pisze:

    I’ll immediately clutch your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

  • Kasia pisze:

    Super, rewelacja!
    Smakuje identycznie jak bounty i każdy da radę go zrobić! Polecam

  • Aleksandra pisze:

    Bardzo prosty w przygotowaniu, a smak niesamowity, naprawdę, urzekł mnie swoim smakiem ten sernik. Smakuje bardzo podobnie do bounty. Niby nie taki typowy sernik, a twaróg czuć. Do swojego dodałam mleczną czekoladę i jakieś 3/4 szklanki cukru i na słodkość był idealny. Zrobiłam ze spodem z ciasteczek owsianych, ale, prawdę mówiąc, jest on tutaj zbędny. Prawie w ogóle go nie czułam, ponieważ wiórki kokosowe przyćmiły jego smak. Polewę zrobiłam z dodatkiem amaretto i kawy, coś obłędnego. Tę śmietanę to można zjadać jako osobny deser. DZIĘKUJĘ ZA CUDNY PRZEPIS!