09lut2014

Sernik Czarny Las

Komentarzy: 9

blackforestcheese1
 
blackforestcheese2
 
Na pewno kojarzycie ten tort: czekoladowy biszkopt, masa śmietankowa i te charakterystyczne kandyzowane wisienki (czyżby stąd “wisienka na torcie”???) na wierzchu. Tort Czarny Las zwany bardziej niemiecko Szwarcwaldzkim. Wprawdzie w cukierni wybrałabym pewnie inne ciasto, ale czekoladowo-wiśniowy sernik brzmiał obiecująco. No i taki wyszedł. Aksamitna masa przełożona wiśniami na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, polewa czekoladowa i obowiązkowa Czarnoleska dekoracja.

Na tortownicę 24 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
3 łyżki kakao
 
Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
1 szklanka cukru
ok. 1/2 szklanki wiśni – mogą być rozmrożone lub z syropu (u mnie właśnie ze słoiczka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 jaja
2 płaskie łyżki mąki
 
Dekoracja:
100 g czekoladowy mlecznej lub gorzkiej
1/2 szklanki + 3 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
ok.12 kandyzowanych wiśni
wiórki czekoladowe lub posypka czekoladowa (opcjonalnie)
Ciasteczka na spód kruszymy na pył i mieszamy z kakao. Łączymy ze stopionym masłem i wgniatamy w spód tortownicy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku, a następnie przesianą mąką. Na koniec strumieniem dolewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej. Wykładamy jej połowę na spód. Na masie układamy wiśnie i zakrywamy je, rozsmarowując na nich delikatnie resztę twarogu.
 
Sernik pieczemy ok. godziny w 160 stopniach. Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą.
 
Kiedy środek ciasta będzie ścięty, wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach do temp. pokojowej.
 
Pozostaje dekoracja: czekoladę roztapiamy razem z 3 łyżkami śmietanki i lekko wystudzoną smarujemy wierzch ciasta. Możemy dodatkowo posypać go wiórkami czekoladowymi.
Resztę śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Wyciskamy na nasz sernik według uznania i kończymy dzieło wisienkami.
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.