24sty2015

Sernik czekoladowy

Komentarzy: 0

sernikczeko1
 
sernikczeko2
 
Co prawda nic nie pobije serników z białą czekoladą, ale ta ciemna wersja jest naprawdę dobra. Aksamitna i zachowująca odpowiednią proporcję pomiędzy smakiem sernikowym i czekoladowym.

Spód:
250 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
 
Masa serowa:
1200 g twarogu sernikowego lub śmietankowego – im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej
4 jaja
1 szklanka cukru
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
1 łyżka kakao
Zaczynamy od spodu – ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
 
Czekoladę roztapiamy na parze.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy kolejno jajka.
 
Kakao mieszamy ze śmietanką i stopniowo dolewamy do masy serowej. Na koniec całość łączymy z przestudzoną czekoladą. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
 
Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.

 
Opierałam się na tym przepisie.

Kategorie: Serniki / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.