11sty2012

Sernik florentyński czekoladowy na płatkach kukurydzianych

Komentarzy: 1

sernik florentyński czekoladowy na spodzie z płatków


Już długi czas oszczędzałam Wam serników, więc chyba w końcu mogę. Zwłaszcza, że też nie należy do tych typowych. Lekka, czekoladowa masa z nutką pomarańczy i spód wyjątkowo nie mój ulubiony, czyli z ciasteczek zbożowych, tylko z płatków kukurydzianych i innych dodatków. Połączenie bardzo udane, nawet jak na mój gust, a ja z czekolad w serniku to najchętniej tylko białą bym widziała. :)


Ale najpierw – z okazji 1000 lajka na Fejsbuku poprosiłam osobę o tym szczęśliwym numerku o wymyślenie mi wyzwania cukierniczego – czegoś, co zobowiążę się zrobić. Co otrzymałam:


witam! hmm muszę powiedzieć, że przeglądając Twoją stronę nabrałam wątpliwości, czy jakakolwiek zachcianka może być dla Ciebie wyzwaniem ale coś wymyśliłam… proszę o taneczne, baletowe babeczki albo inne słodkości (ale nie tort Pawłowej!)i interpretację pozostawiam Tobie, Wróżko .



Tak więc – już się zastanawiam. Propozycja ciekawa, a w każdym razie daje spore pole manewru. :D


I dziękuję raz jeszcze za Wasze kliki i wszelkie odwiedziny! Z fanpage’u można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć – jak na przykład, że 151 fanów lubi stronę “Pijesz – nie pisz!”, a jeszcze więcej uwielbia białą czekoladę, nutellę i Johnny’ego Deppa. No i nałogowo słuchają Adele. Jak to wszystko pozbierać do kupy, to można się bawić w małego marketingowca i analizować bez końca – wiek, płeć, akcje, odwiedziny, polecenia… Nic się nie ukryje :)


No ale przepis:

Na torownicę 20 cm:
Spód:
100 g płatków kukurydzianych
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżka płynnego miodu
100 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu na serniki lub serka śmietankowego
1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
200 g czekolady deserowej
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
4 łyżki soku pomarańczowego

 

Spód: Płatki kukurydziane kruszymy. Wiórki i płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Wszystko razem mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy masę w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.


Twaróg miksujemy z cukrem i dodajemy śmietankę. Ubijamy, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i –  gdy ostygnie – dodajemy ją do masy serowej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i powoli łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Ucieramy wszystko raz jeszcze i wylewamy na gotowy spód. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy sernik do lodówki na minimum 3 godziny.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Anonim pisze:

    chupka kukurydziana – potrenuję w ten weekend, najdalej w następny
    sezon na urodzinowe przyjęcia otwarty /z poślizgiem aż do czerwca/