Sernik jagodowy z polewą
Komentarzy: 2
Stwierdzam, że więcej nie pytam rodziców, co by chcieli, bo zawsze słyszę to samo (“a może sernik?”). Dobrze, że do przerobienia całe dwie książki od deski do deski o sernikach właśnie. Więc nie miejcie mi za złe, że co chwilę wstawiam kolejny. :c Tym razem z jagodami i delikatną polewą śmietanową, która mi zawsze kojarzyła się z plackami owocowymi, a jak widać ma więcej udanych zastosowań. Owoce też można dobrać według upodobania. Ja po prostu lubię ten jagodowy kolor. Chociaż wariant wiśniowy też chodzi mi po głowie.
Na tortownicę 24 cm:
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych
3 łyżki płatków owsianych
łyżka cukru
50 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego (zmielonego lub śmietankowego)
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
100 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g owoców – mrożonych lub konfitur (użyłam jagód z syropu)
Polewa:
400 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
80 g cukru
Ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z cukrem i płatkami, a następnie ze stopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Podpiekamy 5 minut w 200 stopniach.
Twaróg utrzeć z resztą składników masy, oprócz owoców. Tylko nie ucierać za długo, jeśli zależy nam na równiutkim jak stół. :)
Tak samo z polewą – wszystko mieszamy.
Na spód ciasteczkowy wykładamy najpierw masę serową, na to owoce, a na sam koniec polewę. Pieczemy ok. 45-50 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Great website. Lots of useful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you in your sweat!