Sernik Kinder Bueno
Komentarzy: 21
Tak często robię serniki, że czasem mam naprawdę spory problem z decyzją “jaki tym razem?”. Niby wiem, że możliwości jest nieskończenie wiele. Ale dodając ograniczenia (“nie ma”, “nie chce mi się iść do sklepu”, “XXX tego nie lubi”, “za mało czasu na takie coś”, “nie chce mi się łupać orzechów”) zostaje ich trochę mniej. I dlatego z podpowiedzi, których udzieliliście na fejsbuku, nie wszystkie mogłam zrealizować. Za to dostałam dzięki nim przypływu inspiracji i weny, z których to zrodził się pomysł na sernik, który łączy w sobie smak orzechów laskowych, czekolady i mleka. A takie składniki kojarzą mi się z jedną rzeczą: Kinder Bueno! Wafelek, czekolada no i ta pyszna, orzechowo-mleczna masa w środku… Za czasów dzieciństwa jeden z ulubionych przysmaków, przegrywający z Kinder Niespodzianką tylko brakiem niespodzianki w środku. :) Teraz właściwie rzadko kiedy sięgam po batoniki, ale moja koleżanka z grupy tak często pojawia się właśnie z Kinder Bueno, które już na stałe wpasowało się w mój uczelniany krajobraz, że w sumie nie dziwię się mojemu skojarzeniu.
Spód:
220 g ciasteczek zbożowych lub maślanych w czekoladzie
60 g masła
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masa serowa:
900 g twarożku śmietankowego
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki nutelli
Wierzch:
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku. Dodajemy jogurt, mleko w proszku i nitellą. Miksujemy i stopniowo dodajemy śmietankę kremówkę. Masę wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 1 godziny w 160 stopniach. Na najniższej półce piekarnika możemy w tym czasie ustawić naczynie z parującą wodą – dzięki temu sernik będzie delikatniejszy.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Potem możemy wstawić go do lodówki.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając przesiane mleko w proszku i cukier puder. Dekorujemy nią nasz sernik.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Przepis jest na tortownicę 24cm?
-
Przepiękny!
Z sernikami też tak mam – po prostu myślę, jaki zrobić tym razem hehe;D -
Sernik zrobiłam wczoraj, dzisiaj jestem już po degustacji ;) Ogónie wyszedł dobry, taki delikatny, choć może troche zbyt wilgotny… Chyba podczas pieczenia nalałam zbyt dużo wody do naczynia. Ile prawidłowo powinno tej wody być? :)
-
wow!!jeśli faktycznie przypomina w smaku Kinder Bueno to przepadłam, muszę go zrobić!!:)
-
Dokładny smak batonika faktycznie trudno uzyskać w serniku,ale nutkę Kinder Bueno wydaje mi się, że czuć. A poza tym sernik jest niesamowicie wilgotny i ma bardzo fajny smak. Ja swój udekorowałam jeszcze kremem a la Kinder Bueno:)
-
-
jak zawsze super smakowicie :) Dziękujemy za zdjęcie!
-
Kinder Bueno zawsze i wszędzie ! :) Koniecznie muszę wypróbować!
-
Witam:)Czy moge uzyc ser z wiaderka?
-
Serniczek zrobiony-pychotka:-)Ide szukac kolejnego przepisu do wyprobowania:-)
-
Zrobiłam :) I powiem tak – w ogóle nie smakuje jak Kinder Bueno :P Dla tych, którzy czują się zniechęceni mam dobrą wiadomość – to najlepszy sernik kakaowy pod słońcem! Niesamowicie delikatny i aksamitny w smaku. Ale muszę przyznać, że zawiodłam się trochę bo smak mleka w proszku, które tak lubię jest praktycznie niewyczuwalny. Sernik jednak broni się w 100% bo jest przepyszny! A i brawa za pomysł na mleczną polewę, cudoooowna! Wiem, że na pewno do niego wrócę (kaloryczność może skutecznie odstraszać ale warto zgrzeszyć!). Pozdrawiam!
-
Zrobiłam dziś. Wcale nie jest taki dobry. Jest zjadliwy, ale smakiem nie powala:/ Lepiej zużyć mleko w proszku na blok, a ser na tradycyjny sernik
-
Czy śmietankę, ktora jest dodawana do sera ma być ubita czy taka “prosto z kartonu”? :)