03maj2013

Sernik Kinder Bueno

Komentarzy: 21

kinderbuenocheesecake1
 
kinderbuenocheesecake3

 
Tak często robię serniki, że czasem mam naprawdę spory problem z decyzją “jaki tym razem?”. Niby wiem, że możliwości jest nieskończenie wiele. Ale dodając ograniczenia (“nie ma”, “nie chce mi się iść do sklepu”, “XXX tego nie lubi”, “za mało czasu na takie coś”, “nie chce mi się łupać orzechów”) zostaje ich trochę mniej. I dlatego z podpowiedzi, których udzieliliście na fejsbuku, nie wszystkie mogłam zrealizować. Za to dostałam dzięki nim przypływu inspiracji i weny, z których to zrodził się pomysł na sernik, który łączy w sobie smak orzechów laskowych, czekolady i mleka. A takie składniki kojarzą mi się z jedną rzeczą: Kinder Bueno! Wafelek, czekolada no i ta pyszna, orzechowo-mleczna masa w środku… Za czasów dzieciństwa jeden z ulubionych przysmaków, przegrywający z Kinder Niespodzianką tylko brakiem niespodzianki w środku. :) Teraz właściwie rzadko kiedy sięgam po batoniki, ale moja koleżanka z grupy tak często pojawia się właśnie z Kinder Bueno, które już na stałe wpasowało się w mój uczelniany krajobraz, że w sumie nie dziwię się mojemu skojarzeniu.

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
220 g ciasteczek zbożowych lub maślanych w czekoladzie
60 g masła
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
 
Masa serowa:
900 g twarożku śmietankowego
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki nutelli
 
Wierzch:
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
Ciasteczka drobno kruszymy Mieszamy ze zmielonymi orzechami i stopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku. Dodajemy jogurt, mleko w proszku i nitellą. Miksujemy i stopniowo dodajemy śmietankę kremówkę. Masę wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 1 godziny w 160 stopniach. Na najniższej półce piekarnika możemy w tym czasie ustawić naczynie z parującą wodą – dzięki temu sernik będzie delikatniejszy.
 
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Potem możemy wstawić go do lodówki.
 
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając przesiane mleko w proszku i cukier puder. Dekorujemy nią nasz sernik.

 
kinderbuenocheesecake4

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Kulinarna Fuzja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.