24mar2013

Sernik kokosowy Malibu

Komentarzy: 15

malibucheesecake2
 

malibucheesecake3
 

Po babeczkach nadszedł czas na kolejne eksperymenty z Malibu (niedługo kolejna butelka posłuży jedynie za wazonik :c ). A do czego mogłoby pasować bardziej, niż do sernika? Aksamitna masa serowa, wiórki kokosowe i charakterystyczna nutka Malibu. Jeśli mój tata zjada 3 kawałki – wiedzcie, że jest dobre.

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie (lub zwykłych zbożowych)
60 g masła
Masa serowa:
720 g twarogu śmietankowego
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek Malibu
4 jaja
Wierzch:
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
3 łyżki cukru
1 łyżka Malibu
wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasteczka kruszymy na pył i mieszamy ze stopionym masłem. Masę wgniatamy w dno lekko natłuszczonej tortownicy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, a następnie śmietanę i likier. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i całość krótko miksujemy. Masę serową wykładamy na spód, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. W piekarniku, poniżej naszego ciasta wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Dzięki temu
sernik będzie miał zwartą, ale kremową konsystencję. Pieczemy około godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku, a ostudzony możemy wstawić do lodówki.
 
Jogurt mieszamy z cukrem i Malibu. Rozsmarowujemy na wierzchu ostudzonego sernika. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

 
malibuchceesecake1

Kategorie: Kokos / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.