Sernik Mascarpone z masłem orzechowym
Komentarzy: 4
Delikatny sernik na bazie masła orzechowego i serka Mascarpone, na słodko-słonym, chrupiącym spodzie. Bez pieczenia (no, tylko spód), bez żelatyny, a więc jedno z tych ciast, którw wyjdą każdemu. :)
Na blaszkę ok.20×20 cm lub tortownicę 20-23 cm
Spód:
100 g ciasteczek zbożowych
100 solonych krakersów
50 g masła
Masa:
250 g sera Mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
25 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka i krakersy kruszymy drobno i mieszamy ze sobą. Masło roztapiamy, dodajemy do okruszków. Mieszamy, masę ugniatamy na spodzie blaszki, formując też małe brzegi. Pieczemy ok. 15 minut i wyjmujemy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem. Mascarpone ucieramy z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładką masę.
Do masy serowej dodajemy połowę śmietanki i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy resztę śmietanki, znów mieszamy i wykładamy masę na spód. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Czekoladę siekamy dość drobno. Śmietankę podgrzewamy (uwaga, żeby nie zagotować) i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy do otrzymania gładkiej polewy. Ozdabiamy nią wierzch schłodzonego ciasta.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Czym można zastąpić śmietan-fix?
-
A skąd te gwiazdki?:)