15paź2014

Sernik mascarpone z Nutellą

Komentarzy: 10

nutellanobake1
 
nutellanobake2
 
nutellanobake3
 
Tak dawno nie było sernika bez pieczenia, że mascarpone nie mogło skończyć inaczej. Nie trzeba rozpuszczać żelatyny – konsystencja jest kremowa, ale na tyle zwarta, że możecie zrobić go też w blaszce. Właściwie, to w ogóle nie trzeba przy nim dużo robić. :D
 

Na 4 pucharki lub blaszkę ok.20×20 cm
 
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych
40 g masła
 
Masa serowa:
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki Nutelli
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
 
Ciasteczka na spód kruszymy drobno. Mieszamy okruchy ze stopionym masłem. Wsypujemy na dno pucharków lub wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i Nutellą. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując na wysokich obrotach. Kiedy masa będzie jednolita i puszysta, nakładamy ją na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na min. pół godziny.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Sarka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.