04gru2017

Sernik Matcha

Komentarzy: 5


Matcha – słynna zielona herbata, którą jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Od zwykłej zielonej różni się przede wszystkim tym, że występuje w formie proszku. Kolejna różnica to dużo większa zawartość antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Parę lat temu matcha weszła na salony: piją ją celebryci, podaje się ją w kawiarniach, dodaje do deserów. Choć zazwyczaj moja herbata służy mi do robienia przepysznego Matcha Latte, tym razem wykorzystałam ją do przygotowania warstwowego sernika.
Gdzie kupić matchę? Najprościej zamówić w internecie, przy czym warto zdecydować się na wersję o dobrej jakości, żeby cieszyć się łagodnym, lekko słodkim smakiem.
 
Składniki na tortownicę 18 cm
 
Spód:
ok. 150 g ciasteczek zbożowych, drobno pokruszonych
50 g masła
 
Masa serowa:
700 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
1 szklanka śmietany (zwykłej, kwaśnej)
1/2 szklanki maślanki
4 jaja

Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Wciskamy w dno formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminową (tak, żeby woda nie mogła dostać się do środka). Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.

Twaróg ucieramy z cukrem, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy matchę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę bez herbaty rozsmarowujemy na spodzie z ciasteczek i formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Blachę wyjmujemy i na zielonej warstwie rozsmarowujemy pozostałą masę. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Sernik powiniem być miękki w dotyku, nie wydłużamy czasu pieczenia, bo nie będzie tak kremowy. :)

Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wierzch możemy posypać przez sitko odrobiną matchy.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Maria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.