06lip2014

Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem

Komentarzy: 1

strawberrymarzipancheesecake1
 
strawberrymarzipancheesecake2
Nigdy nie darzyłam marcepanu wielką miłością, marcepanowe czekoladki z bombonierek oddawałam. Za to ten sernik to było miłe zaskoczenie. Marcepan czuć delikatnie, a w połączeniu z truskawkami smakuje jakoś przyjemniej. Dzięki sporemu dodatkowi kremówki konsystencja jest aksamitna i powinna przypaść do gustu tym, którzy generalnie wolą pieczony serniki (jak ja :D ).

Na tortownicę 24 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
 
Masa serowa:
700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (najlepiej pow. 7% tłuszczu)
3/4 szklanki cukru
150 g marcepanu
300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
ok. 0,5 kg truskawek
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
Ciasteczka na spód kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy.
 
Truskawki opłukujemy. Kilka odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na połówki i część ustawiamy wzdłuż obręczy tortownicy. Reszta przekrojonych znajdzie się w masie. :)
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy pokrojony na drobne kawałki marcepan i miksujemy do połączenia się składników,
stopniowo dolewając śmietankę.
 
Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy do całości masy i miksujemy chwilę.
 
Połowę masy wykładamy na spód. Rozkładamy pozostałe, pokrojone truskawki i przykrywamy je resztą masy. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy sernik do lodówki na min. 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy odłożonymi owocami.
Kategorie: Nieprzepisowo / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.